Spring naar de content

Dubbele meningen domineren de zaak-Melania – ook bij manlief

Dankzij Melania Trump staat het speciale H1-B-visum in de spotlights. Trump verdedigt zijn vrouw, maar waar staat zijn tegenstrever Hillary Clinton in deze discussie?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

De webmagazines Politico en The Atlantic zetten deze week grote vraagtekens bij de verklaringen van Melania Trump over haar Amerikaanse visum. Het vraagstuk komt naar boven na de door The New York Post gepubliceerde naaktfoto’s van de vrouw van presidentskandidaat Donald Trump. Ze zou naar eigen zeggen vanaf 1996 in de Verenigde Staten als model werken, maar de foto’s zijn al in 1995 gemaakt in New York. Het speciale H1-B-visum voor immigranten met speciale vaardigheden zouden haar de mogelijkheid geven te werken in het land. In verschillende interviews – onder meer tegen Harpers Bazaar en televisiestation MSNBC – het afgelopen jaar stelde ze dat ze iedere paar maanden naar thuisland Slovenië trok om het visum te laten vernieuwen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Gekke situatie
Alleen, is een dergelijk visum geldig voor minimaal drie jaar dat uitgerekt kan worden tot zes jaar. En aangezien Trump haar visum pas in 1996 aanvroeg en in 2001 een definitieve verblijfsvergunning kreeg is het mogelijk dat ze niet eens terug naar Europa moest om haar H1-B te verlengen. Het campagneteam van Donald heeft inmiddels in alle toonaarden tegengesproken dat Melania illegaal handelde en laten we haar het voordeel van de twijfel geven.

Gedraai Trump
Het is veel interessanter te ontdekken dat Donald verschillende standpunten over het visum heeft. Tijdens een Republikeins debat in oktober vorig jaar spreekt The Donald negatief over het visum, dat hij naar eigen zeggen heel goed kent. “Soms gebruik ik het voor medewerkers terwijl het niet nodig is. We moeten het (visum, red.) niet meer hebben, omdat het slecht is voor arbeidskrachten.” Een paar maanden later – in maart van dit jaar – is Trump een stuk meer te spreken over het H1-B. “Ik ben aan het veranderen. We hebben hoogwaardige mensen nodig in dit land. En als we die niet zelf hebben, moeten we ze het land inkrijgen.”

Niet alleen Trump
Trump is niet de enige die er verschillende standpunten op nahoudt. Zijn tegenstrever Hillary Clinton is ook allesbehalve eenduidig in haar kijk op H1-B. In 2006 maakt ze voor de eerste keer haar standpunt duidelijk. “Ik sta volkomen achter het H1-B-visumprogramma en wil de huidige norm verhogen. Vaardige buitenlandse arbeidskrachten dragen sterk bij aan de technologische ontwikkeling van de VS.” Drie jaar later is ze al bijgedraaid. Tijdens het hoogtepunt van de recessie vertelt ze in India dat ‘we net als ieder land moeten zorgen dat we genoeg banen hebben voor onze eigen mensen’.

Anno 2016 hangt de vlag voor de presidentskandidaat er volledig anders bij, zo blijkt uit een interview met nieuwssite Vox. In plaats van de krenten uit de pap plukken zoals de Republikeinen willen, moet Amerika zoveel mogelijk hooggeschoolde en vaardige immigranten het land inlaten.

Gemengde boodschappen dus van de strijders om het Witte Huis. Alle regelgeving rond het H1-B-visum zijn hier te lezen. Melania’s foto’s had u waarschijnlijk al gevonden.