Spring naar de content

Binnenkijken: bovenop hèt hoogtepunt van Amsterdam

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: ADAM Toren, het nieuwste uitkijkpunt van onze hoofdstad. Bij helder weer uitzicht tot de Dom, u moet alleen geen hoogtevrees hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

Parijs heeft de Eiffeltoren, New York het Empire State Building, Londen heeft The Shard en Amsterdam.. Goede vraag. Tot voor kort was er voor ons en de vele toeristen geen fatsoenlijk uitkijkpunt om van het uitzicht over onze hoofdstad te genieten. Maar goed nieuws: sinds mei van dit jaar is ADAM Toren geopend. Een ideetje van Sander Groet (Club Air), Duncan Stutterheim (ID&T), Hans Brouwer (MassiveMusic) en projectontwikkelaar Lingotto. Mannen uit de muziek dus, dat thema  komt in de hele toren terug en daar verwijst de naam ook naar: Amsterdam Dance and Music.

A'DAM-12
ADAM toren ligt naast het EYE filmmuseum

Oliebaasjes
ADAM Toren is het voormalige Shell-gebouw, tot 2009 zaten de oliebaasjes daar gevestigd. Het heet eigenlijk Toren Overhoeks. Dat zit zo: in 1965 tekende architect Arthur Staal het gebouw en omdat het terrein klein was werd de toren zo ontworpen dat het 45 graden gedraaid staat ten opzichte van de IJ-oever. Overhoeks dus.

©Dennis Bouman - contact before use
Gelukkig is er een lift in de toren. Deze ‘belevingslift’ stijgt per seconde een verdieping, best snel dus. Foto: Dennis Bouman

21 verdiepingen
De toren bestaat uit 21 verdiepingen. In de kelder zit club Shelter (what’s in a name?), het eerste feestje wordt daar in september gehouden. De eerste zeven verdiepingen zijn gereserveerd voor het design hotel met 110 kamers genaamd Sir Adam Hotel. Dit is ook nog niet geopend, de planning is dat het hotel voor ADE open is. De achtste tot en met de vijftiende verdieping bestaan uit kantoren, onder andere Gibson, ID&T en 22Tracks houden hier burelen. Op de zestiende en zeventiende is The Loft. Leuk om te huren voor feesten ende partijen, een nachtje slapen kan ook en kost €10.000. Een verdieping hoger is het geheimzinnige Adam&Co. Dat is een private members’ club van ‘360 leidende figuren uit de creatieve industrie van Amsterdam’. Wie er precies lid zijn is een groot geheim. De leden ontmoeten elkaar hier, kunnen er eten, drinken en er worden evenementen georganiseerd zoals filmavonden en discussies. Lid worden kan alleen op uitnodiging. Tijdens de rondleiding voor dit artikel mochten we op hoge uitzondering heel snel door de club lopen op voorwaarde dat we er niets over zouden publiceren…

moon
De langzaam ronddraaiende schijf van restaurant Moon. Foto: Theo Krijgsman

Vechten
Op de negentiende verdieping komen we bij restaurant Moon. Vechten om het mooiste plekje bij het raam is niet nodig, het restaurant draait namelijk. Een rondje duurt ongeveer een uur, dus tijdens een diner ziet u minimaal twee keer heel Amsterdam.

madam
Ma’dam is een restaurant, skybar en club in één. Foto: Theo Krijgsman

We zijn bijna boven. De een na laatste verdieping is van Ma’dam, een skybar/restaurant dat ’s avonds verandert in een club.

©Dennis Bouman - contact before use
Het uitzicht op Amsterdam by night. Foto: Dennis Bouman

En last but not least: het panoramadek genaamd Adam Lookout. Op bijna 100 meter hoogte heeft u 360 graden uitzicht over de stad. Bij helder weer ziet u zelfs de Utrechtse Dom liggen. En dat uitzicht went nooit.

IMG_8985
Oja, voor de dare devils onder ons: vanaf vrijdag zijn de schommels op het panoramadek geopend.