Spring naar de content

Geen Nederlandse voetbalshow tipt aan ‘Match of the Day’ van de BBC

Voor de Engelsen is het een programma voor de zaterdagavond, maar ik kijk zondagochtend. Toastje met jam, de geur van cappuccino en Gary Lineker die zegt: ‘Jonathan Pearce saw this one.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Auke Kok

Lekker. Match of the Day is mijn ritueel om te weten dat het zondagochtend is en dat het leven goed is. Dit weekend wordt het leven weer normaal. Noem mij een snob, maar ik kijk eerder uit naar Match of the Day dan naar de Nederlandse voetbalprogramma’s, al was het maar omdat er bij de BBC geen Bert van Marwijk zit die het altijd weer opneemt voor zijn gabber Frank de Boer. Hoe zwak of saai Ajax ook speelde, aan ‘Frank’, zoals Van Marwijk zijn vroegere assistent altijd lief noemde, kon het niet liggen. Afgelopen woensdag deed de ex-bondscoach ineens erg hatelijk over Ajax — het kon, Frank heeft plaatsgemaakt door Peter Bosz.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Los van het inderdaad rammelende spel van Ajax tegen PAOK, als Frank aan het roer had gestaan, zou Bertje veel vriendelijker zijn geweest. Met Bosz heeft Van Marwijk niets dus die kan het schudden.

Dit soort vriendendiensten maak je bij Match of the Day zelden mee. Ondanks het gezellig-oubollige intro en het ons-kent-ons-sfeertje in de studio krijg je als kijker de indruk dat de deskundigen altijd eerlijk en onbevangen zijn. ‘Je maakt wel eens mensen boos,’ zei pundit Alan Shearer daar eens over, ‘maar het is wat het is. Je moet je mening geven. Je kunt niet tegen iedereen de hele tijd aardig zijn.’

Exact! Shearer ziet geen reden ‘zijn’ Newcastle United te sparen als het slecht heeft gespeeld — slecht is slecht. De club waar hij vroeger zo lang voor speelde, in de stad waar de vroegere held nog steeds woont, boorde Shearer ook afgelopen seizoen regelmatig de grond in. Met zichtbare tegenzin, maar de ex-prof deed het. Voor de geloofwaardigheid van het meer dan vijftig jaar oude programma en voor die van hemzelf. Kwestie van je rol als onafhankelijke deskundige serieus nemen.

Na het afscheid van de heftige criticaster Alan Hansen, enkele jaren geleden, kregen presentator Gary Lineker en zijn pundits de opdracht opiniërender te worden om het gemis van ex-Liverpoolspeler Hansen op te vangen. Van de BBC-leiding moest het wel pittig blijven. Onnodig te zeggen dat FC Liverpool op dagen van zwak spel in de ogen van Mr Liverpool een disaster was geweest.

In Match of the Day krijg je meteen na een samenvatting de analyses en opinies: het verhaal van twee keer drie kwartier in vijftien minuten, keurig voorzien van stippellijntjes en streepjes om aan te geven welke defensie goed stond en welke niet. En zondagavond nog eens in Math of the Day II. In Nederland is alles los van elkaar, eerst de samenvattingen en later op de avond de vaak oeverloze en wel erg voorzichtige praatjes in Studio Voetbal. Voor krachtige opinies zijn wij overgeleverd aan het bijna satirische Voetbal Inside.

Compact, deskundig, goedgemutst en toch inhoudelijk: er gaat niets boven — ta-ta-ta-ta-ta-táááá-ta-ta — Match of the Day. Let’s go, Gary!

Hieronder bekijkt u de aflevering van drie weken geleden, vlak na de overwinning van Portugal op Frankrijk in het Europees kampioenschap voetbal.