Spring naar de content

De spotprent die bekend werd omdat hij de krant niét haalde

In het NRC Handelsblad schreef de Vlaams-Libanese activist Dyab Abou Jahjah gisteren een opiniestuk naar aanleiding van zijn (omstreden) deelname aan Zomergasten. Daarbij zou in eerste instantie een spotprent van cartoonist Ruben L. Oppenheimer verschijnen, waarbij Jahjah is afgebeeld als een wolf die de jas draagt van biggenhuid. De krant besloot de prent niet af te drukken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

‘Het is niet gemakkelijk om je hoofd erbij te houden wanneer je onder zoveel druk staat om de grote boze wolf te ontmaskeren,’ schrijft Jahjah in NRC over Thomas Erdbrink, de kersverse presentator van Zomergasten. Geheel in stijl beeldde Oppenheimer de publicist af als ‘wolf zonder schaapskleren’. De cartoon verscheen op de website van NRC, waarvan hij inmiddels is verwijderd.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Adjunct-hoofdredacteur Egbert Kalse laat weten dat de beslissing om de spotprent niet in de krant te brengen, is genomen om de discussie of Abou Jahjah wel of niet een wolf in schaapskleren is niet opnieuw aan te zwengelen. “De afweging was: gaan we zijn mening extra nadruk geven met een cartoon van Oppenheimer en de discussie weer overdoen, of onthouden we ons van commentaar en gaan we niet opnieuw het debat aan.”

Jahjah reageerde zelf ontzet op Twitter. Oppenheimer is NRC achteraf gezien wel dankbaar:

In een reactie laat Oppenheimer dinsdag weten het besluit van de krant niet te betreuren:

Onderwerpen