Spring naar de content

Yuri, vlak voor de Spelen: ‘Op een feestje wil je weleens vergeten dat je sporter bent.’

Het leven van een topatleet gaat niet over rozen: discipline, zwoegen, hoge druk om te presteren. Dan worden verboden middelen al snel onweerstaanbaar. Voormalig profwielrenner Michael Boogerd, turner Yuri van Gelder en bestsellerschrijver Michel van Egmond (Kieft en Gijp) spreken openhartig over de keerzijden van zo’n bestaan. ‘Op het moment dat je denkt: nu ga ik genieten, blijkt het mooiste deel van je leven voorbij.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Welke eigenschappen hebben topsporters gemeen?
Yuri van Gelder: “Sowieso de inzet om alles uit jezelf halen. Het beter willen zijn dan de rest.”
Michael Boogerd: “En het egoïsme. Een goede topsporter moet op heel veel momenten de egoïst uithangen.”
Word je als topsporter geboren?
Boogerd: “Bepaalde dingen krijg je wel met je geboorte mee. Je moet sowieso talent hebben, maar karakter is ook een talent. Als je niet het karakter hebt om echt door te gaan op de momenten dat je het zwaar hebt, word je het niet. En dat zie je van kleins af aan al. Bij het voetbal van mijn zoontje zie ik dat het er bij sommige kinderen in zit, en bij andere absoluut niet. Die interesseert het gewoon niet en daar ga je ook nooit een topsporter van maken. Juist op jonge leeftijd moet je al anders zijn dan de meeste kinderen van die leeftijd. Als topsporter heb je eigenlijk geen jeugd.”
Michel van Egmond: “Ik denk er weleens over na wat die mensen nou drijft om hun hele leven in dienst te stellen van pogingen om één centimeter verder springen of een honderdste seconde harder schaatsen. En dan ook nog in de wetenschap dat er een dag komt waarop iemand harder schaatst dan jij en alles waar jij je hele leven voor hebt gewerkt tenietdoet. Er moet een soort oerdrift zijn die je voortstuwt. Ik denk dat dat het euforische gevoel is dat heel talentvolle kinderen op jonge leeftijd ontdekken. Zoals Michael die gaat fietsen en daar talent voor blijkt te hebben. En Yuri met turnen. Dat geeft je gewoon zo’n lekker gevoel dat je er de rest van je leven naar op zoek blijft. Maar om datzelfde gevoel te ervaren moet je steeds verder gaan.”

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier op onze gloednieuwe app.