Spring naar de content

Wie vrijdag vallende sterren wil zien: grijp uw kans!

In de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 augustus zijn met het blote oog tal van ‘vallende sterren’ te zien. Rond zeven uur ‘s avonds kent de jaarlijkse meteorenzwerm ‘de Perseïden’ zijn hoogtepunt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

Wanneer zijn de meeste vallende sterren te zien?
De meeste vallende sterren zijn te zien in de nacht van 12 op 13 augustus. Onder ideale omstandigheden zijn er zo’n 85 meteoren per uur te zien. De meteoren zijn helder en snel en hebben nalichtende sporen. De maan is voor ongeveer 70 procent verlicht en kan flink storen dit jaar; de zwakkere meteoren zullen hierdoor niet zichtbaar zijn.

Waar kan ik het beste kijken?
Kies een waarneemplaats met een vrije blik op de hemel, liefst zo donker mogelijk. De achtertuin is meestal donkerder dan de straatkant. Maar de beste locaties vind je buiten bebouwde – verlichte – gebieden. Hoe afgelegener, hoe minder lichtvervuiling, waardoor je ook de ‘zwakkere’ meteoren kunt zien.

Wat heb ik nodig om te kijken?
Om de meteoren waar te nemen, is geen speciale apparatuur nodig. Het blote oog en een heldere hemel volstaan. In principe kan je dus vanavond gewoon even in de tuin gaan staan of tijdens het uitlaten van de hond naar de hemel staren om een paar vallende sterren mee te pikken. Wie echt veel vallende sterren wil zien, kan het zich comfortabel maken in bijvoorbeeld een ligstoel.

Naar welk punt aan de hemel moet ik kijken?
Het eenvoudigst is gewoon naar boven kijken tot je een vallende ster ziet. Hou vervolgens het punt waaruit de meteoor leek te komen in de gaten. Dit is het radiant. Het radiant bevindt zich in het sterrenbeeld Perseus, vandaar de naam ‘Perseïden’. Je kunt ook dit kaartje gebruiken om het radiant snel te spotten.

Wat zijn vallende sterren eigenlijk?
Vallende sterren zijn lichtflitsen die af en toe aan de sterrenhemel verschijnen. De flitsen hebben echter niets met sterren te maken. Ze worden veroorzaakt door ruimtepuin, vaak niet groter dan een zandkorrel, dat circa 100 kilometer boven ons hoofd in de aardatmosfeer terecht komt. Door de hoge snelheden van het ruimtepuin worden de luchtmoleculen vóór zo’n gruisdeeltje gecomprimeerd, verhit en aan het gloeien gebracht, wat wij zien als een flitsje. De snelheden van de Perseïden zijn meestal meer dan 200.000 kilometer per uur.

Vanwaar komt de naam ‘Perseïden’?
De Perseïden zijn vernoemd naar het sterrenbeeld Perseus, waar de vallende sterren vandaan lijken te komen. Dat sterrenbeeld staat bij ons ‘s nachts hoog boven de noordoostelijke horizon. De meteorenzwerm bestaat uit achtergelaten puin van de komeet Swift-Tuttle. Doordat de aarde in haar baan om de zon door de puinwolk beweegt, zien wij de meteorenzwerm ieder jaar rond dezelfde datum.

Onderwerpen