Spring naar de content

Chokers, regenboogshirts, cargo pants: de nineties zijn terug!

Wekelijks neemt HP/De Tijd de wereld voor mode en trends kritisch onder de loep.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Alexandra Besuijen

martha

Rizzle dizzle fo shizzle
Het is een onwaarschijnlijk koppel: huishoudkoningin Martha Stewart en rapper Snoop Dogg. Híj blowt gigantische joints, zíj punnikt poncho’s van pijpenragers, maar ze zijn naar eigen zeggen ‘de beste vrienden’. En vanaf deze herfst ook als zodanig te zien in de nieuwe reality-tv show van VH1: Martha & Snoop’s Dinner Party. En nou ja, ach, Martha is ook best wel een beetje badass, want in de bak gezeten wegens handelen met voorkennis en Snoop ziet er schattig uit met zijn kleinemeisjesstaartjes, dus dat gaat wel lukken. Het wordt een niet-gescripte serie, met cocktails, koken en kletsen met celebrity friends. Alles kan en volgens Martha wordt het rizzle dizzle fo shizzle… *google translate inschakelt*. Uh-huh.
Al eerder was Snoop te gast in haar traditionelere kookshow en dat leverde aardige fragmenten op. Zoals het bakken van de ‘groene’ brownies met Snoops speciale ingrediënt… Yolo! Of zo.

Papa purse
Op 1 augustus j.l. schreef Wall Street Journal-journaliste Nicole Hong een artikel over – of liever tégen – de door haar zo gehate cargo shorts. U weet wel: zo’n knie- of kuitlange mannenbroek met grote zakken aan de zijkant, meestal in kaki of camouflageprint. (Nice cargo shorts! You’re sleeping on the sofa.)
Zoals vrouwen rokjesdag hebben, hebben mannen cargoshortjesdag en dat wordt ze niet door iedereen in dank afgenomen, zo blijkt. In de Amerikaanse (sociale) media is inmiddels een cargo shorts war losgebarsten tussen de voor- en tegenstanders van het vrijetijdskledingstuk, waarin de voorstanders vooral het comfort benadrukken, terwijl de tegenstanders voornamelijk esthetische aspecten in de strijd gooien. ‘Papa purse‘ noemen ze de broek, vanwege de grote, vaak uitpuilende zakken en ze verwijten de dragers te zijn blijven steken in de jaren negentig, toen de shorts mode waren onder studenten. Vrouwen vragen zich af hoeveel zakken een mens nodigt heeft, waarop mannen dan weer fijntjes wijzen op de gigahandtassen die de dames vaak meesjouwen. Het is over het algemeen een mannen-versus-vrouwendingetje, hoewel ik me als vrouw en fervent draagster van legerbroeken in dezen geheel aan de kant van de heren schaar. Ik heb maar één mits: lekkere beentjes. Beetje gespierd, licht gebruind, niet te harig en met een licht welvende kuit. Of zijn dat alweer vier mitsen? Hoe dan ook: kom maar op met die cargo’s! En dan mogen er voor mij ook best crocs onder. Welja! Als we het dan toch doen, dan maar all the way.

regenboogBack to the nineties
De cargo short mag dan een overblijfsel zijn uit de jaren negentig, andere kledingstukken en accessoires uit die tijd die twintig jaar zijn weggeweest, kunnen ook weer helemaal. Zoals daar zijn het flanellen hemd, de gescheurde spijkerbroek, off shoulder sweatshirts, rugzakken en chokers  (van die wurgbandjes à la Marie-Antoinette).
Maar het beste nieuws is toch wel de terugkeer van Lisa Frank met haar zeer kleurige en vrolijke kleding vol regenbogen, poesjes, dolfijnen, tijgerstrepen en eenhoorns. Op Rageon.com vind je de uitermate prettig geprijsde Frank Collection: hemdjes, T-shirts, sweatshirts, jurkjes en leggings in knetterkleuren waar je beslist blij van wordt. In de jaren negentig was ik er te oud voor, maar nu ga ik het gewoon doen. Met mijn cargo pants, mijn rugzak en mijn choker. Men kan mij wat!

Onderwerpen