Waarom economische groei niets met uw portemonnee doet
Aanstaande vrijdag is het weer zo ver: de meeste Europese landen, en ook Nederland, maken de groeicijfers van hun economieën in het tweede kwartaal van 2016 bekend. Dat wordt weer een plus, zo is de verwachting, en politici buitelen straks over elkaar heen om het succes te claimen. Dat laatste is niet eens een verwachting, het is een zekerheid.
Ook u hoort liever dat we economisch groeien dan dat we economisch krimpen en ik adviseer u dringend die houding te veranderen. Want u en de economie zijn twee verschillende zaken en ze hebben in toenemende mate niks met elkaar te maken. De gemiddelde Nederlander heeft inmiddels al tientallen jaren niks om blij mee te zijn, zijn koopkracht blijft bagger.
Gisteren bezocht ik mijn oude werkgever, het Centraal Bureau voor de Statistiek, en ik sprak er met wat oud-collega’s waaronder de woordvoerder.
Omdat ik dit artikel wilde schrijven bekeek ik CBS-publicaties Nederland in 2014 en daarna Nederland in 2015. In de rubriek Huishoudens las ik over 2014 dat de koopkracht in dat jaar nog altijd 2,5 procent onder de koopkracht van 2008 lag. Eenzelfde vergelijking ontbrak in de publicatie over 2015, wel werd er daar melding van gemaakt dat de koopkracht met 2,5 procent was toegenomen sinds 2014, de grootste stijging in jaren. Rekent u even met me mee: in 2014 liepen we 2,5 procent achter op 2008 en dat maakt dan 97,5 procent van 2008. Komt daar in 2015 2,5 procent bij – bij die 97,5 procent – dan bedraagt de stand in 2015 99,74 procent van 2008.
2015 werd door de politiek gebracht als het jaar waarin dan eindelijk het zoet – na het zuur – was uitgebroken. In cao’s werd eindelijk ruimte geschapen die er de komende jaren niet snel meer zal zijn. Ook Dijsselbloem klopte zich op de borst maar inmiddels horen we dat het daarmee voorlopig ook wel ‘op’ is.
Het bijzondere is dat het consumentenvertrouwen weer toenam terwijl u en ik vooral kijken naar een dode mus die er per saldo nu al sinds 2008 ligt. Dacht ik.
Ik wilde mijn gedachten voor alle zekerheid toch nog even valideren binnen het CBS, ik was er toch. Maar het blijkt allemaal nog veel erger te zijn. De groei van de economie en het materiële welzijn van de man en vrouw in de straat groeien steeds verder uit elkaar. ‘2008’ wordt gebruikt omdat het jaartal enige betekenis heeft als het gaat om de financiële crisis. We kunnen gerust nog eens ruim 10 jaar verder terug dan 2008 om de realiteit voor de gemiddelde Nederlander in beeld te krijgen. Economische groei doet in de praktijk niets met uw portemonnee. Het kan best zijn dat u een betere baan of erfenis kreeg en er daardoor toch lekker bijzit. Maar met de groei van ons BBP heeft het niks van doen.