Spring naar de content

Yuri van Gelder naar de rechter? Dat wordt winnen

Vanmiddag werd bekend dat Yuri van Gelder z’n advocaat van destijds heeft ingeschakeld die nu over de boeken gebogen zit. Er valt nogal wat te lezen, ik heb vandaag ook het een en ander doorgeploegd. Maar ik ben geen advocaat. En ik heb zeker ook niet de kleine lettertjes gelezen die overal en nergens kunnen opduiken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Hans van Brussel

Stel, u kunt niet in slaap komen.

Dan raad ik u de volgende literatuur aan. Eerst maar eens het Olympic Charter, ruim 100 pagina’s van het Internationaal Olympisch Comité. Ik zie zo snel niet dat je niet mag gaan stappen of dronken worden. Bent u nog steeds wakker, dan pakken we er de gedragsregels voor topsporters van ons eigen NOC*NSF nog even bij.  Ook daar op het eerste gezicht geen spoor van uitsluitingsgronden voor Van Gelder. Wat er wellicht in de buurt komt is dit citaat:

IS EEN VOORBEELD EN TOONT RESPECT: Voor de tegenstander(s), je teamgenoten, de scheidsrechter of jury, je trainers, de toeschouwers en ieder ander. Let op je taalgebruik en hoe je je aan anderen presenteert. Wees je bewust van je voorbeeldfunctie.

Nu was Willem-Alexander destijds in elk geval niet zichtbaar dronken maar bierdrinken met een Russische dictator getuigt ook niet bepaald van het kennelijk van topsporters verwachte bewustzijn. Hebben we Alex naar huis gestuurd? We hebben alleen die persfoto maar we weten dat het in Rusland onder macho’s een goed gebruik is elkaar onder tafel te drinken en als ik de blik van Poetin op Máxima zie – en vice versa –  zou ik nog wel meer beelden willen zien.

Het gaat er in een rechtszaak om of die beide documenten, nationaal en internationaal, iets bevatten waarvan je objectief kan zeggen dat het de opgelegde sanctie rechtvaardigt.

Een topsporter die zich uit een diep dal omhoog heeft gevochten met als pre-hoofdprijs uiteindelijk de Olympische Spelen en bewezen medaille-kansen. Want hij zit in de finale.

Dat tegenover een paar bobo’s die Yuri van Gelder niet zonder zijn verleden konden zien en nog bij hun moeder thuis wonen. Dat laatste weet ik natuurlijk niet maar het zou me niet verbazen. Trouwens, wat doet die Camiel Eurlings eigenlijk (nog) in Brazilië.

De grootste uitdaging voor Van Gelder’s advocaat is het duidelijk te krijgen of een uitspraak van een Nederlandse rechter überhaupt wel rechtskracht heeft in Brazilië en voor het IOC. Meer kans heeft Van Gelder als een internationaal sporttribunaal, dat door het IOC wordt erkend, een voor hem positieve uitspraak doet. Die zal het IOC wellicht willen uitvoeren maar ze hebben de plek van Van Gelder wel al aan een andere sporter vergeven. Het zal ook wel zo zijn dat NOC*NSF Van Gelder heeft teruggetrokken en zolang dat niet herroepen is zal het IOC op de handen blijven zitten. Al met al nog een aardige Catch 22. Wint Van Gelder, dan staat hij nog niet in de finale.