Spring naar de content

Yuri naar huis? Dan ook Heineken

Nu heel moraalridderend Nederland zich over Yuri van Gelder heeft uitgesproken wordt het tijd voor wat puntjes op de i.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Hans van Brussel

Yuri heeft, hoewel het Reglement van Orde – of zoiets – dat verbood, het Olympisch kamp even verlaten. Hij is ‘m gepeerd, hij had iets te vieren. Hij heeft gedronken maar we wisten gisteren niet of hij het daadwerkelijk op een zuipen heeft gezet. Inmiddels weten we dat hij dronken lawaai heeft gemaakt bij terugkomst.

Ik zou zeggen: douze points. En gewoon even sorry laten zeggen tegen de te vroeg wakker geworden collega’s: ‘Sorry, in ben een lul. En ik zal het nooit meer doen’. Zo deed mijn ‘meester’ het vroeger ook al op de lagere school al mocht ik toen nog geen ‘lul’ zeggen.

Lag, weliswaar in een ander vakgebied, niet ooit, in 1974, het halve Nederlands elftal in het zwembad met een zwik blote Duitse meiden waarvan nu nog niet weten of het hoeren waren, gestuurd met de opdracht om zich door onze jongens helemaal uit te laten wonen? En mocht dat wel – behalve van Danny Cruijff – omdat ze daarvoor het hotel niet hoefden te verlaten? Ze speelden daarna een finale waar alle kenners het nu nog over hebben. Al verloren we door een schwalbe van Hölzenbein.

De anekdotes over sporters – vooral voetballers – die er langs regenpijpen en dakramen van vandoor gaan of even de spanning te ontlopen zijn legio. Er is geen enkel bewijs dat het hun prestaties in de weg stond.

Ik begrijp dat Van Gelder nog een week had voordat hij opnieuw in de ringen moest. Dat lijkt me tijd genoeg om hem te hebben gevonden als hij buiten het kamp zoek zou zijn geraakt. Dat kan het probleem niet zijn geweest.

Hij heeft, buiten het kamp, gedronken. Nu heeft het NOC*NSF alcohol en olympische sport zelf symbiotisch gemaakt met de uitvinding van het Holland Heineken Huis waar onze koning, die in mijn woonplaats de geuzennaam Prins Pils verdiende, tijdens de winterspelen het glas hief met een Russische dictator.

Allemaal geen probleem, drank, Russische dictators, Heineken, NOC.

Yuri van Gelder heeft een verleden, dat weten we allemaal. Daar is hij opener over geweest dan de meeste sporters die doping pakten en dat pas toegaven als ze verdronken in de bewijzen. Daaronder ook Nederlanders die daarna gewoon ploegleider werden. Of commentator bij de publieke omroep.

Van Gelder heeft zijn straf uitgezeten, ook van een proeftijd was geen sprake, hij had een schone lei.

Dat hij een ommetje maakt buiten het dorp, dat lijkt me kattenkwaad. Dat hij onderweg een (paar) biertje(s) – of misschien wel iets zwaarders heeft gepakt – dat had hij ook in het Holland Heineken Huis kunnen doen.

Als drank en sport niet samen kunnen gaan in het geval van Yuri van Gelder, dan kan het in het algemeen niet. Haal dat Heinekenhuis dan ook maar weg. Dat kost geld, natuurlijk. Dat kosten principes altijd.

Onderwerpen