Spring naar de content

Vergeet binge-drinking. Drunkorexia is het nieuwe gevaar

Binge-drinking en hooliganisme kennen we al dankzij de Engelsen, maar daar is nu een derde fenomeen bijgekomen: drunkorexia.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Vooropgesteld: het is nog geen officiële medische term, maar drunkorexia is een gevaarlijke cocktail. Volgens onderzoekers van de Benenden Healthcare Society hongert bijna een op de vijf Britten (18 procent) zichzelf uit om erna de gewonnen calorieën op te drinken tijdens een avond in de pub. Over de beweegredenen zijn de onderzoekers het niet eens. Is het om overgewicht te voorkomen of zit er meer achter? Wat wel vaststaat is dat 39 procent van de groep ondervraagden (3.000 Britten) tussen 18 en 24 jaar het doet. Ook is het geen jongerenprobleem: hoe ouder de ondervraagden, hoe eerder ze een of meerdere maaltijden laten schieten voor een pint.

We merken allemaal dat alcohol op een lege maag je snel een aangeschoten of dronken gevoel geeft. Het ethanol komt sneller in je lichaam. In zo’n geval hoef je in een café of een club minder te drinken om dronken te worden. Het zou – met de nadruk op zou – een reden kunnen zijn om zonder te eten de stad in te gaan. Maar waar is de goede oude bodem gebleven?

De frietjes en broodje döner die als bodem dienen, zouden misschien de oorzaak kunnen zijn. Want, 41 procent van de jongste onderzoeksgroep (18-24 jaar) van Benenden let naar eigen zeggen overmatig op zijn of haar eten om er goed uit te zien. Terwijl ze tegelijkertijd ook alcohol consumeren. Een Amerikaans onderzoek uit 1983, gepubliceerd in de International Journal of the Addictions, toont aan dat er een duidelijke correlatie is tussen die alcoholconsumptie – vaak in overmatige hoeveelheden – en de appreciatie van het eigen lichaam. Individuen moesten de lengte en grootte van 22 van de eigen lichaamsdelen schatten. De groep die vaker alcohol consumeerde, schatte steevast hogere lengten en grootten dan hun buik in werkelijkheid was.

Uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in 2015 77,1 procent van de Nederlanders van 12 jaar en ouder alcohol gebruikte, waarvan 12,3 procent zwaar of overmatig. Volgens de Jellinek Kliniek zijn er ongeveer 477.000 alcoholverslaafden in ons land, waarvan er 30.764 in behandeling zijn. Naar schattingen van het Voedingscentrum lijden er jaarlijks ongeveer 5.500 vrouwen aan anorexia nervosa.

Volgens een recent onderzoek zijn mensen met eetstoornissen gevoeliger voor alcohol- of drugsmisbruik dan anderen. De Australische wetenschappers onderzochten zesduizend tweelingen naar hun alcoholconsumptie en boulimiaverschijnselen. En wat bleek? Personen met Anorexia nervosa of Boulimia bleken een verhoogde kans op alcohol- en drugsmisbruik te hebben.

Media in Engeland en vooral de Verenigde Staten proberen met het begin van het studiejaar drunkorexia onder de aandacht te brengen. In ons land verwelkomen de studentensteden de komende weken hun nieuwe lichtingen. Het is te hopen dat de wind niet deze kant opstaat en het een gezellige introperiode wordt. Zonder drunkorexia.

Foto: Flickr | Konstantin