Spring naar de content

De poep-en-pieshumor van Mozart

Het was gisteren 249 jaar geleden dat componist Wolfgang Amadeus Mozart een van zijn vrolijkste werken – Ein Kleine Nachtmusik – afrondde. We zien componisten als serieuze, norse mensen, maar achter Mozart schuilde een opvallend jolige kant.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Ein Kleine Nachtmusik is met Don Giovanni en Figaro’s Bruiloft, dat Mozart rond dezelfde tijd componeerde, muziek met een vrolijke tendens. Licht bijna. Het geeft een inkijkje in een optimistische tijd in zijn leven. Niet dat dat terecht was: Mozart leefde zijn hele leven op te grote voet en liet zijn weduwe Constanze achter met grote schulden.

Tot zover, de zware kant van Mozarts leven. Wist u dat achter de componist een ware humorist schuilde, die op het randje van waanzin balanceerde? In verschillende brieven aan zijn familie toont de jonge Mozart zich van zijn slechtste – afhankelijk waar je voorkeur ligt – humoristische kant. In een brief aan zijn nichtje Maria, op wie de dan 21-jarige Mozart, stiekem verliefd is.

In een verwoede poging indruk op haar te maken gaat de dan getalenteerde Mozart ver. “Bij de liefde voor mijn huid zal ik op je neus poepen, zodat het langs je kin naar beneden loopt,” schrijft hij. Toegegeven, in de Engelse vertaling – by the love of my skin, I shit on your nose, so it runs down your chin – komt het geheel er beter uit. Hij eindigt de brief uit 1777 met een verhaal over scheten. Om te ontdekken waar ze vandaan kwamen om precies te zijn. “Om het te testen, stak ik mijn vinger in mijn kont,” staat er, “en toen wist ik het zeker!”

In de jaren die daarop volgden, wisselden Maria en Mozart meer pikante brieven uit. Ze zijn hier terug te lezen en bieden een interessant inkijkje van een geniale componist.

Foto: Flickr | Royal Opera House Covent Garden

Onderwerpen