Spring naar de content

Advocaat en moddersmijter Harro ‘ehh’ Knijff versus Yuri van Gelder

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

UPDATE 15:50 uur Van Gelder verliest. Het is een zogenaamd Kop-Staart-vonnis waarbij de rechter alleen zijn besluit openbaar maakt. Pas veel later – volgende week – volgt de motivatie.

Het vonnis stelt niets anders dan dat de vorderingen van Yuri van Gelder zijn afgewezen. Daarmee staat, het lijkt vreemd, nog niet vast dat hij terecht is teruggestuurd. Want Van Gelder heeft daarover geen uitspraak gevraagd, zijn vordering betrof:

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
  • terugkeer naar Rio, betaald door NOC*NSF
  • volledige ondersteuning door NOC*NSF bij al hetgeen er procedureel moest gebeuren om hem terug te brengen in de finale

Ik schreef al vóór het vonnis: Kan Van Gelder nog verliezen? Ja, dat kan, alleen al als de rechter de argumenten volgt van Knijff: ‘het kan toch allemaal toch niet meer, het is te laat’.


Gisterenavond, op de bank, voor de TV – in afwachting van heel veel medailles die niet kwamen – zei ik terloops tegen de liefde van mijn leven: ‘Ik ben benieuwd of ze die Knijff weer oproepen’.

Full disclosure: ik heb die man, toen nog geen sportadvocaat, weleens tegen me gehad, tientallen jaren geleden. Hij zal er zelf wel anders over denken maar Harro Knijff zie ik – mijn persoonlijke opvatting, anderen kunnen er anders over denken – als een willing executioner.

Hij is gek op modder.

Terwijl ik dit schrijf kijk ik live naar de feed van Omroep Brabant tijdens het Kort Geding.

Knijff insinueert van alles, meldt allerlei bronnen die uitspraken zouden hebben gedaan maar legt daarover geen enkel bewijs over. Verdacht maken, ‘sfeer’ scheppen, dat is Knijffs aanpak. Ik heb het hem vaker zien doen. Een heleboel hear say en suggesties, geen enkel bewijs. Natuurlijk noemt hij ‘Van Gelders verslavingsgevoeligheid’. Makkelijk. Citaat: ‘Dan komen er weer andere verhalen en is het feitencomplex ontstaan’.

Sinds wanneer zijn ‘verhalen’ feiten? Knijff legt vier verklaringen over, alle vier van bobo’s. Het zijn de vier die Van Gelder naar huis stuurden. Geen enkele collega-topsporter heeft aantoonbaar iets verklaard, niets staat er zwart op wit.

Ik heb Knijff wel eens ‘beter’ gezien. Een rammelend relaas, NOC*NSF heeft een hopeloze zaak maar ik had ze wel een betere advocaat gegund. Knijff schetst een enorm amateuristische aanpak van en door z’n client van wie we in Nederland de inrichting van een professionele olympische organisatie verwachten. Knijff past er naadloos in en bij, hij stuntelt en hakkelt. Geen zin begint zonder ‘ehh’.

Ik moet hem nageven: hij ‘gleed’ – naar eigen zeggen – ‘op de lagere school altijd al uit de touwen’. Ik ben bang dat die situatie een jaar of vijftig later nog voortduurt.

Wordt vervolgd. Om 15:30 uur de uitspraak.

Kan Van Gelder nog verliezen? Ja, dat kan, alleen al als de rechter de argumenten volgt van Knijff: ‘het kan toch allemaal toch niet meer, het is te laat’.

Onderwerpen