Spring naar de content

Na het papieren kaartje en de ov-chip, binnenkort: de smartphone

Nog voor het eind van het jaar wordt het mogelijk voor reizigers om met het openbaar vervoer in te checken met een smartphone. De nieuwe techniek, Smart-OV, is hiermee opvolger van de ov-chipkaart en de losse papieren kaartjes. En hierna? Wellicht inchecken met je bankpas. En daarna? Wie weet, een chip in de onderarm.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

Ruim 10.000 klanten van Vodafone en KPN kunnen dit jaar nog inchecken met hun telefoon. Dit zegt Bart Schmeink, voorzitter van Coöperatie Openbaar Vervoerbedrijven en directeur van vervoersbedrijf Connexxion in een interview met Trouw. Gebruikers van het nieuwe systeem moeten zich eerst aanmelden op hun ov-chipaccount, een app downloaden en kunnen de telefoon vervolgens gebruiken zoals de vertrouwde ov-chipkaart.

In de toekomst moet het ook mogelijk zijn om in te checken met je bankpas. Die techniek is er, maar banken zijn nog terughoudend: "De banken willen garanties over het aantal betalingen die via hun systemen gaan lopen als de bankpas gaat functioneren als OV-chipkaart. Maar wij kunnen geen garanties geven, omdat wij niet weten welke betaalmethode populair wordt bij de klant," aldus Schmeink.

Het systeem is eerst alleen beschikbaar voor gebruikers van Vodafone en KPN. Bij introductie van het reizen met de bankpas zal dat waarschijnlijk ook beginnen met een enkele bank. "We zijn nog aan het touwtrekken met de banken," zegt Schmeink. "En dat kost energie. Wij mikken op 2017, maar als het ligt aan de banken duurt het nog tot 2019 voordat mensen met hun bankpas kunnen betalen in het openbaar vervoer."

Overigens blijft de vertrouwde ov-chipkaart volgens Schmeink nog gewoon bestaan. "Alleen al om even snel een kaartje te kopen. Hoe lang de ov-Chipkaart nog bestaat, hangt samen met de mate waarin contant geld verder wordt teruggedrongen. Nu is het gebruik van contant geld nog heel dominant bij kleine bedragen. Dat verandert niet van de ene op de andere dag."

Onderwerpen