Spring naar de content

De zoektocht de mythische nazitrein vol joods goud

Het afgelopen jaar lijkt op archeologisch gebied een hoog Indiana-Jones gehalte te hebben. Zo waren er de geruchten over de geheime schatkamers in de tombe van Toetanchamon, waar veel debat over is. Een ander gerucht dat oplaaide was dat van de nazi-goudtrein.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Tijdens hun schrikbewind roofden de nazi’s enorme hoeveelheden goud, met name van Oost-Europese joden. Dit goud werd omgesmolten in staven en opgeslagen in het bezette Polen. Toen de oorlog in het voordeel van de geallieerden – in het geval van Polen: het Rode leger – beslecht werd, zou het nazi-regime de trein naar Duitsland hebben willen vervoeren.

Daar is het gevaarte echter nooit aangekomen, en volgens de lokale overlevering is de trein het laatst gezien in de buurt van de Poolse stad Wroclaw. De nazi’s zouden hem verborgen hebben in een ondergronds complex en vervolgens de ingang op hebben geblazen. Ergens in een afgesloten tunnel in Polen zou dus deze trein, nog steeds rijk beladen met door de nazi’s geroofd goud en andere kostbaarheden geparkeerd staan.

Maar bestaat de trein eigenlijk wel? Voor het grootste deel lijkt het verhaal immers op (weliswaar hardnekkige) geruchten gebaseerd te zijn. Er is nooit hard bewijs geleverd dat er daadwerkelijk een trein vol kostbaarheden van Polen richting Duitsland ging. Maar de verliezende nazi’s zouden dit natuurlijk ook nooit aan de grote klok hangen, en zeker in de laatste oorlogsdagen werd er ongetwijfeld veel materieel van hot naar her gesleept.

De vermoedelijke locatie van de goudtrein is bekend, maar lange tijd was het onzeker of het de moeite waard was om te beginnen met graven. Ook zijn er de vermoedens dat – geheel in Indiana Jones-stijl – de tunnel waarin het gevaarte staat bol staat van de explosieven. Al met al heeft het (letterlijk) wat voeten in de aarde gehad, maar deze week gaan de graafwerkzaamheden dan toch beginnen.

En volgens scans van de grond zou het best wel eens kunnen dat diep in het grottenstelsel dat de nazi’s in de Poolse grond uitgroeven, en de naam Riese (reus) kreeg, zich een enorme langwerpige hoop staal bevindt. Een trein? Het zou zomaar kunnen. Bovendien lijkt het uit de scans alsof er voertuigen op het voorwerp staan, tanks wellicht. Al met al een reden om toch maar eens een spade in de grond te steken. Uiteraard is de vermoedelijke 300 ton goud ook een redelijk motiverende factor.

En dat is precies wat er deze week gaat gebeuren. Het graven naar de trein van de nazi’s is begonnen, en volgens het team dat het onderzoek leidt zal het binnenkort duidelijk worden of de mythe daadwerkelijk op waarheid berust. Of zoals een van de onderzoekers het omschrijft, pragmatisch zoals alleen een wetenschapper het kan uitdrukken: “Het is een trein; dus geen naald in een hooiberg. Als hij er staat, dan vinden we hem wel.”

nazitrein_hp
Gangen onder het Ksiaz-kasteel in Walbrzych, waar de trein zich vermoedelijk zou bevinden.

Onderwerpen