Spring naar de content

Gawker balanceerde op het randje, en viel door de Hogan-sekstape

Enkele dagen na de aankoop van Gawker Media besluit mediaconcern Univision om entertaimentsite en vlaggenschip van het mediabedrijf Gawker uit de lucht te halen. Met het in opspraak geraakte onderdeel is koop van Gawker Media een slimme zet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Na veertien jaar werd Gawker Media in juni failliet verklaard nadat het bedrijf een miljoenenzaak had verloren van worstellegende Hulk Hogan. Vier jaar geleden zagen we de spierbundel van wel heel dichtbij toen Gawker, de roddelsite van het concern, een sekstape van Hogan publiceerde. 140 miljoen moest Gawker Media betalen. Een bedrag dat dodelijk bleek. Het Amerikaanse mediaconcern profiteerde en kocht voor 135 miljoen dollar de failliete inboedel op.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Millennials
Daaronder verbindt Univision een hele nieuwe doelgroep aan zich. Het is altijd gefocust geweest op het een Spaanstalig publiek met Zuid-Amerikaans voetbal en Spaanstalige shows, maar boort met de aankoop een hele groep millennials aan. Onder Gawker Media vielen populaire sites als techblog Gizmodo, autosite Jalopnik en Lifehacker, een site waarbij lessen werden gegeven om het leven makkelijker te maken.

Groot bereik
Gizmodo alleen al zat het afgelopen jaar op bijna 760 miljoen bezoekers. De gehele line-up van Gawker Media zamelde in diezelfde periode liefst 3,4 miljard bezoekers bij elkaar, van wie het merendeel tussen de 18 en 34 jaar was. Gawker zat op 50 miljoen views per maand. Veel meer dan de 11,5 miljoen die Fusion, de eerste Engelstalige poging van Univision, binnenhaalde. Een andere zet van Univision was om de entertainmenttak, die het concern in diskrediet bracht, zo snel mogelijk op zwart te zetten. Verdere toekomstplannen voor de andere sites zijn er nog niet, liet een woordvoerder van Gawker weten.

Met Gawker gaat volgens veel Amerikanen een tegendraadse site ten onder. Het medium stond bekend als een website die voortdurend op het randje balanceerde. De stunt met de tape van Hogan was te ver over de rand, tot spijt van veel Amerikaanse collega’s.

Wat vaststaat is dat Univision gaat profiteren van het grote bereik van Gawker Media, en de verdwijning van het tot bastaard geworden roddelende superkind maakt het geheel tot een meesterzet.