Spring naar de content

John Coffey staat op voor de vluchtelingenproblematiek, en verdient applaus

De rockers van John Coffey stellen met hun nieuwe single Needles vragen rond de vluchtelingenproblematiek. Samen met andere muzikanten staan de Utrechters op de muzikale barricades om vluchtelingen te steunen. Mensen die opstaan voor iets, die verdienen applaus.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

Shouldn’t I take more than this cage? Why should we take less than this frame we’re in?,’ brult zanger David Achter de Molen in het refrein van Needles. Het komt uit zijn tenen in een nummer dat naar de ‘John Coffey-standaard’ tamelijk rustig is. Tot de hartenschreeuw van Achter de Molen lijkt het bijna of Soundgarden in de huid van de Utrechters is gekropen, tot die ene krachtsexplosie. Tijdens de laatste tonen van het nummer van de eerder verschenen EP No House for Thee vraagt de band aandacht voor hulporganisatie SOS-Mediterranee.

John Coffey ‘is rock zoals rock moet zijn,’ schreef collega Paul Geraedts na de bekendmaking van de aankomende pauze van de band. “Tegendraads, met een boodschap, maar vooral heel erg luid.”

Laatste waarschuwing
De boodschap van de band – ‘Vluchtelingen zijn welkom’ – wordt in de muziekwereld op verschillende manieren gesteund. Op de nieuwe plaat Engage! worden de nationale en internationale politici met de neus op de feiten gedrukt. De vorige eeuw waren we bezig met het bouwen van bruggen op allerlei manieren. Nu bouwen we alleen maar hekken, is de boodschap in Europe, This is Your Final Countdown. Onder het grote publiek is de Nijmeegse band misschien onbekend, maar ze verkondigden hun boodschap op festivals door heel Europa.

Compilaties
Niet alleen songteksten worden gebruikt als wapens tegen xenofobie en angst. Glastonbury, Engelands beroemdste muziekfestival, heeft een compilatie-cd uitgebracht met negentien livenummers van de editie van dit jaar. De opbrengst van het album – waar onder meer Muse, Editors en Coldplay aan meewerkten – gaat naar Oxfam Novib en is in nagedachtenis van het in juni vermoorde kamerlid Jo Cox. Ook in Wales hebben beroemde artiesten als Manic Street Preachers meegeholpen aan een cd waarvan de opbrengst naar vluchtelingenwerk gaat.

The Calais Sessions
Het mooiste project is wel dat van de Britse cellist Vanessa Lucas-Smith. Met een paar muziekinstrumenten stapt ze vorig jaar september de jungle van Calais binnen. “Wanneer je mensen instrumenten geeft, zie je dat ze dat net zo hard nodig hebben als eten of houtskool. Het is iets wat ze echt nodig hebben in hun leven,” vertelde ze tegen The New York Times. Twee dagen na haar entree in het kamp was er al een band geformeerd en kwam er een plaat. The Calais Sessions haalde zelfs de toptien van de wereldwijde lijsten op iTunes en Bandcamp. Album of niet, The Calais Sessions blijven doorgaan en zijn te volgen op een speciale Facebookpagina.

De Volkskrant kopte dat het weer dringen is aan de grenzen. De vluchtelingen die bij Fort Europa aankloppen verdienen een humane aanpak. De bovenstaande muzikanten tonen aan dat zij bereid zijn om op de barricades te stappen. Zij verdienen enkel applaus.

Foto: Flickr | Eric de Redelijkheid