Spring naar de content

De lange arm van Ankara reikt ver in Nederland, aldus de Gülen-aanhanger

De Nederlands-Turkse Ahmet Taskan is een prominent lid van beweging van Fethullah Gülen, de islamitische geestelijke die door de Turkse president Erdogan verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte coup d'état in juli. In een interview met Algemeen Dagblad haalt Taskan uit naar de 145 Turkse moskeeën in Nederland, ze zouden een verlengde zijn van Erdogans machtsapparaat, ze zouden haatzaaien in ons land en spioneren voor de Turkse president.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Taskan, voorzitter van een grote Turkse ondernemersvereniging, stelt dat deze 145 moskeeën onderdeel zijn van Diyanet, de Turkse overheidsdienst die de portefeuille 'religieuze zaken' heeft. "Alle imams zijn ambtenaren van Erdogan. Ik noem ze zijn geheim agenten. Stuur ze terug naar Turkije," aldus Taskan. "Overheidsambtenaren en politici van Erdogan lopen rond in Nederlandse moskeeën. Ze zaaien hier haat en onrust in de samenleving. Zij kiezen niet voor de dialoog. Dat is strafbaar in dit land. Stuur ze dan maar het land uit."

Volgens het Algemeen Dagblad herkent Diyanet zich 'absoluut niet' in deze aantijging van Ahmet Taskan. "Net als de heer Taskan hebben we alle vertrouwen in de rechtsstraat. Islamitische Stichting Nederland is een koepelorganisatie van lokale moskee-organisaties. Deze zijn naar Nederlands recht opgericht. De zelfstandigheid daarvan is gewaarborgd volgens het Nederlands recht en de statuten van die stichtingen. Incidenten kunnen we helaas niet uitsluiten, echter van een structureel beleid of oproep jegens Gülenisten is geen sprake," aldus de Turkse overheidsinstantie.

Als Gülen-aanhanger wordt Ahmet Taskan naar eigen zeggen regelmatig bedreigd. Volgens Quote is Taskan de ‘onderkoning van de Nederlandse Hizmetbeweging’ - de beweging die zich laat inspireren door Gülen, die sinds 1999 in ballingschap in de Verenigde Staten leeft.

Ahmet Taskan omschrijft wat in de media 'de lange arm van Ankara' is gaan heten: de ver reikende macht van de Turkse regering. Hij stelt dat Erdogan "in Nederland een flinke vinger in de pap [heeft] dankzij de ‘geheim agenten’ in de Diyanet-moskeeën."

Het hele interview met Taskan in het AD is hier te lezen op Blendle.

Onderwerpen