Spring naar de content

Binnenkijken: het duurzaamste kantoor ter wereld

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: het groenste kantoor ter wereld dat regenwater recyclet, zelf genoeg stroom opwekt voor smartphones, laptops elektrische auto’s en onthoudt hoe de werknemers hun koffie drinken. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

Niet in Tokio, New York of Londen, maar gewoon op de Amsterdamse Zuidas staat het meest duurzame kantoor ter wereld, waarschijnlijk is het u wel eens opgevallen terwijl u over de A10 zoefde. Het glazen gebouw genaamd The Edge is energieneutraal, 40.000 vierkante meter groot en zit vol technologische snufjes.

The Edge - NL - Amsterdam - Interior - Horizon Photoworks - 2015 - 23
Uitzicht op het atrium vanaf de bovenste etage, u moet geen hoogtevrees hebben

Genoeg energie
Zoals de glazen façade aan de noordkant. Er wordt hiermee zo lang mogelijk geprofiteerd van het natuurlijke daglicht, zonder dat de zon van invloed is op de binnentemperatuur (want dan moet de airco aan en dat kost weer energie). Aan de zuidkant zijn zonnepanelen geplaatst die enerzijds de warmte buiten houden en anderzijds genoeg energie genereren voor alle smartphones, laptops en de uiteraard elektrische auto’s van de werknemers van het gebouw. Het atrium zorgt bovendien voor een inspirerende werkomgeving.

edge 4
Een van de werkplekken

Het nieuwe werken
Werknemers kunnen door het hele gebouw werken, het zogeheten nieuwe werken, een edge 5speciale app wijst hen op basis van de agenda een plek aan (een zit- of stabureau, stilteruimte of vergaderzaal) en onthoudt de voorkeuren voor de hoeveelheid licht (LED-verlichting uiteraard), temperatuur en zelfs hoe u uw koffie drinkt. Telkens dezelfde werkplek gebruiken wordt niet aangemoedigd, werken op verschillende locaties in het pand stimuleert nieuwe ontmoetingen en nieuwe ideeën. Elke plek heeft verder natuurlijk een wireless charger en is niet meer dan zeven meter van een raam gelokaliseerd. Zodra de sensoren in het gebouw een lege verdieping registreren dan gaan hier de verlichting en de ventilatie uit. Zo wordt er alleen energie verbruikt wanneer dat nodig is.

edge 1
Zodra een ruimte niet wordt gebruikt, gaat het licht automatisch uit

edge 3

Ecologische corridor
Het regenwater dat wel eens uit de Hollandse hemel valt, wordt verzameld en gebruikt voor het bewateren van de kantoortuin, de plantjes en ook om de toiletten te doorspoelen. Buiten staat een ecologische corridor waar vogels, bijen en vleermuizen zich kunnen nestelen. Tot nu toe maken er alleen bijen gebruik van, dit tot opluchting van menig kantoorgenoot.

Dacht u even duurzaam bezig te zijn op kantoor met het scheiden van papier en plastic.