Spring naar de content

Propaganda is cruciaal. Daarom verdient Twitter een schouderklopje

Een pluim voor Twitter. Naast onschuldige tweets blokkeren die het copyright van een gigantische organisatie als de Olympische Spelen omzeilden, zijn ze ijverig aan de slag gegaan met extremistische berichtjes op het sociale medium.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Liefst 235.000 accounts werden sinds februari door Twitter geschorst, liet het bedrijf weten in een blogpost. “Dagelijkse blokkades zijn tachtig procent hoger in vergelijking met vorig jaar,” is er te lezen in de verklaring van Twitter. Er zijn vooral pieken rond terreurdaden, waarbij accounts die steun betuigen aan de terroristen worden geblokkeerd.

Minder content
Het is een extra wapen in de propagandastrijd en Twitter toont aan op de winnende hand te zijn. Volgens het Sawab Center, een samenwerkingsverband van de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten op het gebied van onlinecommunicatie, is het bereik en het aantal ISIS-gerelateerde berichten de laatste twee jaar met 45 procent gedaald.

Strijdtoneel
Tel daar de 125.000 accounts bij die Twitter tussen juli 2015 en afgelopen februari al blokkeerde. Het noopte de IS-mediavleugel al-Battar in een groot artikel haar strijders op te roepen het ‘Twitterslagveld’ terug op te gaan in plaats van ‘jullie in te graven op Telegram’. Daar zitten volgens het Amerikaanse medium Vocativ enkele IS-groepen met meer dan zeshonderd leden. Toch wil al-Battar de opmars van Twitter stoppen.

Maar het sociale medium praat oorlogstaal in de verklaring. Twitter gaat nieuwe samenwerkingen met ethische hackers en andere organisaties aan om gewelddadig extremisme een halt toe te roepen. Propaganda is cruciaal in ieder conflict. Hoe groot of klein het ook is. Twitter heeft dat door en verdient daarom een schouderklopje.

Onderwerpen