Spring naar de content

Nóg een reden waarom vrouwen meer moeten verdienen

Mannen worden er relatief ongelukkig van om de broodwinner te zijn, terwijl vrouwen erbij floreren. Een recente Amerikaanse studie laat zien dat binnen heterohuwelijken de psychologische ervaring van het meeste geld verdienen sterk verschilt. Vrouwen zouden gelukkiger zijn wanneer zij kostwinner zijn, terwijl het psychologisch welvaren van mannen erop achteruitgaat als ze meer financiële verantwoordelijkheid hebben dan hun partner.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Door Postma

Voor onderzoek verzamelde socioloog Christin Munsch gegevens over het inkomen en psychologisch welvaren van een groep getrouwde heterostellen gedurende vijftien jaar. Deze groep moet representatief zijn voor heterostellen tussen de 18 en 32 in de Verenigde Staten. Uit de gegevens blijkt dat wanneer mannen meer verdienen dan hun vrouw zowel hun gezondheid als geestelijk welzijn erop achteruitgaat ten opzichte van de situatie waarin de partner evenveel geld binnenhaalt. Het slechtst voelt de man zich, lichamelijk en geestelijk, wanneer hij de enige is die werkt.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Bij vrouwen heeft meer verdienen het omgekeerde effect. Vrouwen die meer gaan verdienen dan hun man worden gelukkiger en wanneer hun inkomen afneemt ongelukkiger. De inkomensverhoudingen hebben bij vrouwen daarentegen geen invloed op hun lichamelijke gezondheid.

Verklaring
Munsch zoekt de verklaring van deze verschillen in de cultureel bepaalde verwachtingen van de rolverdeling tussen mannen en vrouwen. Omdat het van vrouwen minder snel verwacht wordt dat zij de kost winnen, voelen zij het volgens Munsch sneller als een prestatie die trots maakt. Voor mannen zou het meer een status-quo zijn, wat ertoe leidt dat ze er niet gelukkiger door worden en eerder stress ervaren omdat ze genoeg moeten blijven verdienen.

De uitkomsten van het onderzoek zijn volgens Munsch positief, gezien het feit dat meestal beide partners werken. Volgens haar is het goed mogelijk de stereotype verwachtingen uit te roeien en volgens ander sociologisch onderzoek is dat zelfs al gaande. “Beide partijen hebben er baat bij. Wanneer vrouwen meer financiële verantwoordelijkheid krijgen binnen het huwelijk, worden vrouwen gelukkiger en mannen gelukkiger én gezonder,” zo concludeert Munsch.

Onderwerpen