Spring naar de content

Hij is tegen de nikab, maar verdedigt het recht er één te dragen tot zijn dood

De Zorro der nikabs, wordt hij ridderlijk genoemd: de Frans-Algerijnse ondernemer en politiek activist Rachid Nekkaz (44). Al jaren zet hij zich in voor moslima’s die in de westerse wereld beboet worden om het dragen van religieuze kleding. Wie deze weken op een Frans strand wordt beboet voor het dragen van een boerkini, hoeft slechts haar telefoonnummer door te geven, en Nekkaz trekt zijn portemonnee. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Dinsdag werd op het strand in de Franse kustplaats Nice een vrouw door agenten gedwongen haar hoofddoek af te doen. Het tafereel werd gefotografeerd en leidde tot veel consternatie in buitenlandse media en op Twitter. In Nice, en een aantal andere Franse gemeenten, is het sinds deze maand verboden om op openbare stranden islamitische kledij te dragen.

Rachid Nekkaz heeft inmiddels, zo vertelde hij aan de Britse krant The Telegraph, al drie ‘Franse boetes’ van 33 euro vergoed. Hij meent in totaal 245.000 euro aan boetes te hebben betaald (dat is inclusief de proceskosten), en wel aan 1.165 vrouwen in Frankrijk, 268 in België, twee in Nederland en één in Zwitserland. Toen er in 2011 in Nederland werd gediscussieerd over een al dan niet geheel boerkaverbod, vertelde Nekkaz aan EditieNL ‘alle boetes’ te zullen betalen die de Nederlandse autoriteiten zouden uitdelen.

In Frankrijk, België, Tsjaad, Kameroen, Niger, Congo Brazaville en het Zwitserse kanton Ticino is het verboden om vandaag de dag een boerka of nikab te dragen. In Nederland mogen vrouwen hun gezicht niet bedekken in scholen, ziekenhuis of in het openbaar vervoer.

Nekkaz omschrijft zichzelf als een seculiere moslim, en is tegen het dragen van nikabs en boerkini’s, maar doet er alles aan om het recht deze religieuze kleding te dragen te beschermen. “Zodra ik het ergens niet mee eens, zal ik vechten tot aan de dood om mensen de mogelijkheid te geven om hun mening te uiten of zichzelf te kleden zoals zij willen. Dat is vrijheid. Een kwestie van principe.”

De 21ste-eeuwse Voltaire is te bereiken via zijn website.

Onderwerpen