Spring naar de content

Ajax en de nabrander van Frank de Boer

Gisterenavond hield ik het bij 2-0 voor gezien. Dat gingen die Russen niet meer uit handen geven. Bij mij thuis werd op de bank gelachen, mijn vrouw is voor Feyenoord. Ik geef toe: na jaren van armoedig voetbal onder Frank de Boer, waarin een hele Ajax-generatie opgroeide met ballen breed en ballen terug, had ik hoop dat Peter Bosz het er sneller uit zou kunnen krijgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Moet ik nu Bosz of me mezelf de schuld geven? Oost-Duitsers werden toch niet direct West-Duitsers toen de Muur viel. Wat er gisteren in het veld stond is gekneed door Frank de Boer, heel veel Ajax-talenten leerden hem al als jeugdtrainer  kennen. Wat je van jongs af aan meekrijgt, is niet zomaar weg. In het gunstigste geval is er nu een flinke strijd in hun hoofd, veroorzaakt door Peter Bosz die als trainer van Vitesse regelmatig zijn team kon laten voetballen zoals Ajax-fans willen dat Ajax voetbalt. Strijd, durf, creativiteit.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Ik ben ervan overtuigd dat het er allemaal nog altijd inzit bij de Ajax-selectie. Het is wel vijf jaar – en voor een aantal spelers nog langer – weggemasseerd, kijk de beelden maar terug. Gisteren was het de sublimatie, ik geef toe: zo slecht, zo onsamenhangend heeft zelfs Frank de Boer het in mijn herinnering nooit voor elkaar gekregen.

Natuurlijk wordt er nu al om Bosz’ hoofd geroepen, zo gaat dat in het voetbal. Ik hoop dat de Amsterdamse leiding – daarin zitten toch wat jongens die het zelf op het veld ook allemaal hebben meegemaakt – nu niet direct in paniek raakt. Jasper Cillessen gaat naar Barcelona, dat is prima. Ik ben het helemaal eens met de ‘strik-er-omheen’-filosofie, ook gisteren waren er veel dode spelsituaties die hij – hij was daarin overigens niet alleen – niet doorzag.

Maar ook de door Frank de Boer steeds geprezen Klaassen is niet de dragende speler waarvoor hij wordt aangezien. We hebben nog een paar dagen: verkoop ‘m. En haal inderdaad die Ziyech maar, daar gaat Bosz een heleboel uit halen. Een cultuurverandering in een bestaande organisatie is moeilijk en vaak onmogelijk. Onvermijdelijk moet je dan plekken vrijmaken en er vervangers neerzetten. Het is nog veel te vroeg om Bosz de schuld te geven. Als er iemand schuld heeft, is het Frank de Boer. Dat armoedige spel van Ajax is namelijk niet van gisteren.