Spring naar de content

Daar loop je dan, in een vlees-noch-vis-gedrocht uit de jaren zeventig

Wekelijks neemt HP/De Tijd de wereld voor mode en trends kritisch onder de loep.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Alexandra Besuijen
image1 (2)
Foto: Otto.nl

Fleecefobie
Volgens mij heeft iedereen wel zo'n kledingstuk waarin je niet dood wilt worden aangetroffen en al helemaal niet levend. Bij mij is dat de fleecetrui. Best lekker zacht en comfortabel, ik ben ook gek op mijn stapel fleecedekentjes, maar als trui? Nee dank u. Uit een kleine rondgang door kroeg en Facebook bleek dat ik lang niet de enige ben met een fleecefobie en zelfs de weinige bezitters van zo'n kledingstuk gaven beschroomd aan dat het alleen was om de hond in uit te laten of snel een boodschap te doen. Uh-huh. Opvallend veel afkeur was er verder voor de legging, vooral de witte, de sok in de sandaal, de spijkerbroek met gaten, de bodywarmer, de papabroek met grote zakken en de afritsbroek. Die laatste drie mogen dan reuze handig zijn - zeg maar de stoffen variant van het Zwitserse zakmes - maar men wil er liever niet in gezien worden.
Maar de grootste afkeer gold toch wel de broekrok en raad nu eens waar de winkels komend seizoen mee volhangen? Juist. Met de culotte. Dat klinkt misschien wel leuker, maar het is gewoon hetzelfde. Zo'n vlees-noch-vis-gedrocht uit de jaren zeventig, waarin zelfs het langbenigste supermodel rare korte pootjes krijgt. Heb je van die lekkere Hollandse polderkuiten dan is dit wel de meest onflatteuze lengte, maar ook bij dunne beentjes is het geen gezicht: net of er twee draadjes aan je broek hangen. De enige die wat mij betreft een broekrok mag dragen, is Carla van Putten. Maar dat is dan ook een lekker mal mens.

Malepolish
Toegegeven, bij veel mannen zal het een beetje vreemd staan, maar als je Marc Jacobs heet (en bént) kom je met veel weg, zelfs met nagellak. Op zijn instagramaccount toont hij elke week trots zijn perfect gelakte nagels onder de hashtag malepolish en inmiddels heeft hij een flinke schare volgers die hetzelfde doen. Daar zitten uiteraard van die tengere Filipijnse poppenkontjes tussen, maar ook opvallend veel stoere jongens met baarden en gek genoeg staat het niet eens gek. Het is trouwens niet voor het eerst dat mannen hun nagels lakken; Marilyn Manson loopt er al jaren mee, Johnny Depp deed het en de punkjongens in de jaren tachtig (zwart uiteraard) ook. En wie weet hoeveel mannen er stiekem met gelakte teennagels rondlopen - ik weet er al zeker drie. Nagellak is een prima manier om snel, goedkoop en makkelijk een finishing touch aan je uiterlijk te geven en als je het niet bevalt, haal je het zo weer weg. Al die hipsters met die tattoo's zouden dit zeker moeten durven. Laat rood en pastelkleuren aan de vrouwen en kies voor een donkere kleur. En doe het netjes, want beter niks dan geklodder.

Mani-Monday @jinsoonchoi #deeppurple #malepolish

Een foto die is geplaatst door Marc Jacobs (@themarcjacobs) op

Hip voor schut
Net nu de mussen eindelijk dood van het dak beginnen te vallen, zijn in de winkels de zomerkleren verruild voor warme truien in herfsttinten en de teenslippers en blote sandaaltjes voor warme laarzen. Nou ja, jammer, maar het goede nieuws is dat de spijkerbroek met de grote kniegaten ernstig op zijn retour is. Als je deze herfst hip voor schut wil lopen, moet je de zoom van je jeans op enkelhoogte afknippen. En dan niet omzomen, maar gewoon zo laten, met rafels en al. Sterker nog, des te meer rafels des te beter. Wel handig voor kleine persoontjes die altijd hun broek moeten laten inkorten. Schaar erin -rats!- klaar!

Who else loves a frayed hem? We do! 💙💙 #denim #jeans #shoes #fray #frayed #hem #ootd #outfit #inspiration

Een foto die is geplaatst door The Jeans Blog (@the_jeans_blog) op