Spring naar de content

Under the Tuscan Sun-schrijfster Frances Mayes over de situatie in Italië

Het dodental na de aardbeving in Italië is inmiddels opgelopen tot ruim 247 slachtoffers en de zoektocht naar overlevenden is nog niet voorbij. De Amerikaanse schrijfster Frances Mayes (76) kocht twintig jaar geleden een Toscaanse villa en knapte het eigenhandig op. Inmiddels noemt ze haar woonplaats Cortona haar ‘adoptie-stad’  en schrijft ze over het plattelandsleven in Italië. Aan HP/De Tijd vertelt ze over de aardbeving: "Zelfs als je er zonder kleerscheuren vanaf komt, leeft dat moment voor altijd in je voort."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

De zoektocht naar de overlevenden is nog steeds in volle gang na de verwoestende aardbeving in Italië van woensdagochtend. Ook kampte Italië met een naschok die voelbaar was op de vroege donderdagochtend. De schok was ook voelbaar in het Toscaanse Cortona, niet ver van de getroffen regio’s en woonplaats van de Amerikaanse schrijfster Frances Mayes, bekend van haar wereldwijde bestseller Under the Tuscan Sun: At Home in Italy.

Volgens de schrijfster werden tientallen slachtoffers en totale verwoesting haar stad bespaard gebleven. "Wel was het gerommel voelbaar in mijn adoptie-stad Cortona," zegt Mayes. "Vooral de honden van mijn vrienden in de buurt reageerden duidelijk bang."

Mayes schreef een handvol boeken over haar leven op het Italiaanse platteland, de lokale Italiaanse keuken en verschillende dorpen in de omgeving van haar Toscaanse villa Bramasole.

"Ik ken de getroffen dorpen en steden en ik treur om de slachtoffers en nabestaanden, evenals om het verlies van die prachtige dorpen," zegt Mayes die in 1989 de aardbeving in San Francisco meemaakte. "Het is moeilijk te omschrijven hoe desoriënterend het is om de grond onder je huis te voelen schudden, alsof er mee wordt gespeeld zoals een kat met een muis doet. Zelfs als je er zonder kleerscheuren vanaf komt, leeft dat moment voor altijd in je voort."

Mayes verkreeg wereldfaam met haar autobiografische boek Under The Tuscan Sun waarin ze in het Toscaanse stadje Cortona tegen een 200 jaar oude boerderij aanloopt en het eigenhandig opknapte. Het boek stond twee jaar in de New York Times-bestsellerlijst en in 2003 werd haar verhaal verfilmd met actrice Diane Liane in de hoofdrol. Sindsdien schrijft Mayes over het dagelijks leven in Italië en heeft ze haar eigen merk olijfolie dat ze op haar landgoed Bramasole maakt.