Spring naar de content

Boerkini, niqaab, boerka of hijaab; wat is wat?

Noem het komkommertijd of niet: de Franse ‘boerkini-ban’ is ook in ons land een bijna onuitputtelijk bron van discussie. Op alle mogelijke manieren is het fenomeen al geduid: religieus, feministisch. Maar regelmatig wordt er daarbij nogal losjes omgesprongen met de termen in het debat, met verwarring als gevolg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

De boerkini en de boerka
Neem de boerkini zelf: Het woord is samengesteld uit de woorden Boerka en bikini, maar dit is misleidend. De boerka komt namelijk oorspronkelijk uit Pakistan, maar wordt tegenwoordig vooral in Afghanistan veel gedragen. De boerka bestaat uit een stuk en bedekt het hele lichaam, inclusief het gezicht. In Afghanistan kennen ze het woord Boerka overigens niet, daar heet het gewaad chadri.

Overigens komt de boerkini oorspronkelijk uit Australië, en is daar bedacht door een moslima. Volgens de uitvindster van het kledingstuk was het overigens nooit de intentie om moslimvrouwen in hun vrijheid te beperken, maar is juist het tegendeel het geval. De boerkini is juist een poging om de strand-en surfcultuur te verenigen met de moslims, en het eenvoudiger te maken om hieraan deel te nemen.

De niqaab
Maar ook met de begrippen boerka en de niqaab wordt vaak slordig omgesprongen. En dat is op het eerste gezicht ook niet zo verwonderlijk, want beide bedekken (een deel van) het gezicht. Echter is het onderscheid redelijk makkelijk te maken. De Niqaab is een hoofddoek, terwijl de burka een volledig gewaad betreft. Ook zijn bij de niqaab de ogen van de vrouw nog te zien, terwijl dit bij de boerka achter een gaasje zit.

De hijaab en de chador
In Nederland zijn boerka’s en niqaab’s zeer zeldzaam, maar is de meer conventionele hijaab een veelgezien verschijnsel. De hijaab is een hoofddoek in de meest letterlijke zin van het woord, aangezien het kledingstuk het hoofd en de nek bedekt, maar het gezicht volledig vrijlaat. Daarnaast is er nog de chador, die veelal door vrouwen van Iraanse komaf gedragen wordt. De chador gaat iets verder door, en bedekt naast het hoofd, de haren en de nek ook het bovenlichaam.

De verschillen tussen de islamitische kledij lijken misschien triviaal, maar binnen het debat, dat nu al omgedoopt is tot de ‘boerkini-discussie’ is het belangrijk om duidelijkheid te verschaffen waar het nou precies om gaat. Uiteraard zijn er naast bovengenoemde kledingstukken nog legio andere stijlen, die per cultuur kunnen verschillen, maar dit zijn de meest voorkomende.