Spring naar de content

Dit middeleeuwse boek is nog steeds niet ontcijferd

Nog niemand heeft het mysterie van het zogenaamde Voynich Manuscript opgelost. Het boek uit de vijftiende of zestiende eeuw staat vol tekeningen van onbekende planten, astrologische schema’s en onleesbare teksten. De rechten van het boek, eigendom van de Folger Shakespeare Library in Washington, zijn verworven door een Spaanse uitgever die exacte reproducties voor onderzoek beschikbaar maakt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nico Hofstra

Vele onderzoekers hebben een poging gewaagd, maar het middeleeuwse Voynich Manuscript blijft een harde noot om te kraken. Het boek staat dan ook bekend als een van de meest mysterieuze werken ter wereld.

Twee jaar geleden werd een deel van de code gekraakt door Stephen Bax, Professor of Applied Linguistics aan de universiteit van Bedfordshire. Met zijn kennis van middeleeuwse teksten werden een deel van de afgebeelde planten geïdentificeerd, maar het doel en precieze inhoud van het boek is nog steeds onduidelijk.

Wel is het nu mogelijk om het boekje thuis online door te bladeren. Na vele verzoeken brengt de Spaanse uitgeverij Siloe een editie van 898 gedetailleerde reproducties uit en maakt het daarmee mogelijk dat onderzoekers thuis aan de slag kunnen met een vergrootglas. Wie het op zijn boekenplank wil zetten moet diep in de buidel tasten, want de uitgeverij verkoopt de kopieën niet voor minder dan 7.000 tot 8.000 euro.

Ook de geschiedenis van het manuscript is in nevelen gehuld. Het werk is genoemd naar de Poolse antiquaar Wilfrid M. Voynich die het in 1912 in handen kreeg. Voormalige eigenaars van merkwaardige manuscript zouden onder andere keizer Rudoplh II van Duitsland, de Engelse geleerde John Bacon en de Engelse astroloog John Dee zijn geweest. De exacte omzwervingen van het boek zijn, evenals de inhoud, tot nog toe een raadsel.

Onderwerpen