Spring naar de content

Charlie Hebdo reageert op omstreden spotprent met … een spotprent

De cartoon van Charlie Hebdo over de aardbeving in Italië waarbij bijna 300 mensen om het leven kwamen, zorgde voor veel commotie en verontwaardigde reacties. In de cartoon werden de slachtoffers afgebeeld als pastagerechten met het bijschrift ‘Aardbeving op z’n Italiaans’. Van penne met tomatensaus – een bebloede man –  naar gegratineerde pasta – vrouw met brandwonden –  tot lasagne; een stapel lijken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Door Postma

 

Sergio Pirozzi, de burgemeester van Amatrice (het stadje waar de meeste slachtoffers vielen) noemde de cartoon ongewenst en beschamend. “Ironie is welkom, maar je kan rampen en doden niet hekelen,” verklaarde hij tegenover Italiaanse media.

Dat Pirozzi de cartoon niet kan waarderen viel te verwachten, maar ook de spotprent van Hebdo kan niet als totale verrassing gekomen zijn. De naar aanleiding van de aanslagen in Brussel en de dood aangespoelde Alan Kurdi verschenen cartoons waren niet minder spottend.

Verbazingwekkender is het misschien wel dat de media en sociale media gebruikers zich blijven opwinden over Hebdo’s cartoons die over ernstige gebeurtenissen gaan. Het lijkt er zelfs op alsof de ophef sinds de aanslag op het kantoor van Charlie Hebdo in januari 2015 groter is geworden. Het blad kreeg toen wereldwijd steun onder de hashtag #jesuischarlie. Een veelgehoord commentaar is daarom nu dat de tekenaars het niet kunnen maken met rampen in andere landen te spotten, terwijl ze zelf zoveel steun kregen toen ze het moeilijk hadden.

bron: Facebook Charlie Hebdo Officiel
Bron: Facebook Charlie Hebdo

De Franse ambassade in Italië heeft excuses aangeboden en verklaard dat de cartoon niet representatief is voor hoe de Fransen tegenover de aardbeving staan. Charlie Hebdo daarentegen houdt zich aan haar motto. Want iedereen is Charlie, maar Charlie omschrijft zichzelf vooral als ‘een boos blad dat graag alles in de zeik neemt’ en ‘een slag in het gezicht is voor diegenen die niet willen dat wij lachen.’

Charlie Hebdo biedt daarom geen excuses aan maar antwoord op de reacties door een nieuwe – natuurlijk reeds bekritiseerde – cartoon op Facebook te publiceren. Op de spotprent is te lezen: “Italianen… het is niet Charlie Hebdo die uw huizen heeft gebouwd, het is de maffia!”