Spring naar de content

De Haagse wederopstanding van Verdonk en Hirsi Ali

Nog 190 nachtjes slapen, dan mag kiesgerechtigd Nederland naar de stembus. De VVD en PVV koersen volgens de politieke peilingen af op een Tweede Kamermeerderheid. Premier Rutte recht zijn rug. En hij niet alleen. Vandaag staat in de media een bekende VVD-figuur weder op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Premier Rutte trapte twee weken geleden wat lijkt op een zorgvuldig uitgekiend persoffensief af met een interview in de grootste krant van Nederland, en kondigde daarin zijn lijsttrekkerschap aan.

Zondag sprak Rutte opnieuw de kiezers aan in Zomergasten. Hij demonstreerde een onvervalst Aboutalebje door te stellen dat de Nederlandse aanhangers van de Turkse president Erdogan die een NOS-verslaggever belaagden, op kunnen lazeren. (‘Ga zelf terug naar Turkije. Pleur op!’) Opmerkelijk was dat Rutte, haast op een Wilderiaanse wijze, veelvuldig sprak over ‘onze verworvendheden’.

Gisteravond sprak minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in Amsterdam, tijdens haar Hendrik Jan Schoollezing, vurig over spanningen in de samenleving. Ook zij sprak over Nederlandse verworvendheden. "Het wordt tijd dat wij – alle Nederlanders die onze cultuur, onze vrijheden, ons maatschappelijk contract liefhebben – opstaan om onze verworvenheden actief te verdedigen.’ Ze stelde: ‘We moeten een vrijheidscoalitie vormen."

"Frits Bolkestein zei het al in de negentiger jaren: alle culturen zijn helemaal niet gelijkwaardig. En ik zeg het hem na: de onze is een stuk beter dan alle andere die ik ken. In ieder geval voor de vrouw. In ieder geval voor de homo of de transseksueel. In ieder geval voor mensen die niet behoren tot de groep van de machthebbers."

Ze hekelt een klimaat van censuur, op school en in de kunst en cultuur, en wil geldstromen naar Saoedi-Arabië, Turkije en Iran naar scholen en moskeeën in Nederland afsnijden.

Ze uit haar waardering voor twee voormalige VVD-politici die zich als belangrijke figuur binnen de partij – in de Volkskrant krijgt Schippers de eervolle vermelding ‘de officieuze kroonprinses van de VD’ – profileerden, met soortgelijke thema's als die van Schippers. “Rita Verdonk accepteerde niet dat een islamitische man weigerde om haar de hand te schudden. Zij maakte daar terecht een punt van. Ze verdient daarvoor alle lof, maar kreeg ook veel, onverwachte kritiek uit progressieve hoek.”

“Ayaan Hirsi Ali is een vrouw die tegen alle conventies in haar eigen weg koos,” vervolgt ze. “En dat is een heel moeilijke weg. Zij sprak zich uit tegen de onderdrukking van vrouwen in haar cultuur, tegen gedwongen huwelijken, tegen meisjesbesnijdenis, tegen het patriarchaat. Ik heb als fractiegenoot van dichtbij kunnen zien hoe zwaar die strijd is. Het Nederlandse feminisme heeft haar wonderlijk genoeg maar zeer summier omarmd. Ze werd bekritiseerd om haar toon.”

Al met al: de minister van Volksgezondheid verkondigt hier een fel rechts geluid. De aanval van VVD op de PVV is geopend. En Edith Schippers volgt, als het aan haar ligt, in het rijtje Rita Verdonk en Ayaan Hirsi Ali. Wat dat ook moge betekenen.

Onderwerpen