Spring naar de content

De confrontatie: Ebru Umar versus haar Turkse aanklager

Dinsdag kwam Metro-columniste Ebru Umar in Pauw vertellen over haar vervolging in Turkije (en pakte ze GroenLinks-voorman Jesse Klaver aan), woensdagavond ging ze de confrontatie aan met een van de personen die aangifte tegen haar deed in Turkije. Het gesprek liep uit op een enerverend welles-nietesspelletje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

De profeet Mohammed is homo en Turken zijn de nageboorte van een mislukte generatie gastarbeiders; zomaar een greep uit de tweets en columns van Umar, die de Turks-Nederlandse Huseyin Sayilgan als beledigend beschouwde, waarna hij aangifte deed tegen Umar in Turkije. (Beiden hebben zowel een Nederlands als een Turks paspoort.) Want: ‘Heel veel Turken zijn beledigd,’ verzekerde Sayilgan de studio.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Umar koos voor de aanval, en vroeg Sayilgan hoe het nu voelde om beledigd te zijn. ‘Moet je dan huilen, krijg je dan buikpijn, wil je dan je moeder bellen? (-) Nederturken zijn snel beledigd. Ik zou er ook wat Marokkanen bij kunnen halen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat moslims heel snel beledigd zijn.’

Sayilgan liet zich uit de tent lokken: ook dit kwam in het dossier dat hij en zijn advocaat aan het opbouwen waren. ‘Zolang zij niet afstand neemt van haar uitspraken, trek ik mijn aangifte niet in. Ze moet excuses aanbieden aan iedereen die ze beledigd heeft.’

Umar lachte.

Het is wel strafbaar, het is niet strafbaar. Welles, nietes. Jeroen Pauw vond het welletjes geweest. De rechter in Turkije stelde de zaak van Umar dinsdag een paar maanden uit. Het wachten is toch vooral op zijn oordeel.

Onderwerpen