Spring naar de content

DWDD blijft gewoon draaien, ook zonder ‘harde’ hoofdredacteur Dieuwke

Dieuwke Wynia (47) legt haar taak als hoofdredacteur van de Wereld Draait Door neer, zo laat het de redactie van het VARA-programma op haar website weten. Wynia begint samen met DWDD-collega Boudewijn Vos een eigen productiebedrijf. Wynia: “Na elf jaar DWDD waarvan de laatste acht jaar als eindverantwoordelijke is het tijd voor iets nieuws.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

Wynia studeerde Architectuurgeschiedenis aan de UvA en begon als redacteur en samensteller bij programma's zoals Andermans Veren en de talkshow Karel. Elf jaar geleden kwam ze bij DWDD als samensteller. Ze werd in 2008 eindredacteur. In samenwerking met Matthijs van Nieuwkerk groeide het programma uit tot Nederlands bekendste talkshow en had Wynia een vinger in de pap bij het realiseren van spin-offs zoals DWDD University en DWDD Pop-Up Museum.

'Dieuwke houdt DWDD draaiende', kopte NRC Handelsblad boven een profiel (lees het artikel hier op Blendle) over Wynia. Huisdichter Nico Dijkshoorn schetste de situatie tijdens een uitzending. Van Nieuwkerk kondigt zijn gasten aan, Wynia staat naast de autocue: "Die twee zitten de hele tijd naar elkaar te loeren. Een trillend ooglid van Matthijs, een trillende lip van Dieuwke; ze hebben weinig nodig om elkaar te begrijpen."

Hard
Wynia kreeg de reputatie van 'haatdragende' en 'harde' hoofdredacteur. "Ze is iemand met wie je geen ruzie moet krijgen'', zegt Jort Kelder in een artikel in de Volkskrant. "Veel mensen zijn bang van haar.” Wynia zelf heeft geen boodschap aan dergelijke omschrijvingen: "Als je in staat bent om beslissingen te nemen, om streng te zijn, ben je dan hard? Ik vind van niet," zei ze drie jaar geleden tegen de Brug. "Hard ben je als je rücksichtslos de leider uithangt, maar volgens mij zijn mijn beslissingen altijd in het belang van het programma. Als je de leiding hebt moet je ook vaak dingen doen die mensen niet leuk vinden. Als je daar echt last van hebt, kun je deze baan niet uitoefenen."

Al eerder was er sprake van een vertrek van Wynia bij DWDD. In 2011 zou ze namelijk overstappen naar BNN om Pim Castelijn op te volgen als directeur televisie. Van Nieuwkerk wist toen een stokje te steken voor het vertrek van zijn collega. Hij zou het programma niet zonder haar willen voortzetten en vertelde haar in een gesprek dat haar vertrek ook zijn vertrek zou betekenen. Volgens Wynia gaat Van Nieuwkerk door met een collega die hij goed kent en zou de overgang hierdoor minder ingrijpend zijn. "Dat ik een onrustige geest heb, komt voor hem niet uit de lucht vallen," zegt ze tegen NRC.

Stoppen was voor Wynia een moeilijke beslissing, zo zegt ze in een verklaring: “DWDD is het mooiste programma dat er is, met de beste presentator en de beste redactie. Na elf jaar DWDD waarvan de laatste acht jaar als eindverantwoordelijke is het tijd voor iets nieuws.” Dat wordt dus een productiebedrijf dat ze samen met collega Boudewijn Vos gaat oprichten. Hoe dat er precies uit gaat zien weet ze zelf ook nog niet helemaal. NRC vroeg haar of er wellicht een nieuwe talkshow aan staat te komen. Wynia: “Zou kunnen.”

De Opvolger van Wynia wordt Marco Versluis die het stokje per 1 oktober overneemt. Hij was onder andere eindredacteur van het prorgamma ‘Mooi! Weer De Leeuw’, sinds vier jaar samensteller bij DWDD en sinds 2014 verantwoordelijk voor spin-offs van de Wereld Draait Door.

Onderwerpen