Spring naar de content

Nog 60 dagen te gaan, en Hillary ligt op kop

De Amerikaanse verkiezingen komen dichter en dichterbij. Hillary Clinton of Donald Trump: de keuze voor de vijfenveertigste president van de Verenigde Staten maakt onderdeel uit van een ongekend spektakel. HP/De Tijd zit twee maanden lang boven op de peilingen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Donderdag 8 september, nog 60 dagen
We kregen gisteravond een voorproefje van het debatspektakel dat 26 september los gaat barsten. In het Intrepid Sea, Air and Space Museum in New York werden presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton kort na elkaar aan de tand gevoeld door NBC-presentator Matt Lauer en een zaal vol (oud-)militairen tijdens het NBC-Forum.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Zowel Clinton als Trump kwam gevaarlijk in het nauw. Clinton, zoals verwacht, op het punt van haar e-mailbeveiliging en Trump betreffende zijn aanpak van IS: “Als ik hetzelfde gedaan zou hebben, dan zou ik berecht en in de gevangenis zijn beland,” vertelde een marineofficier Clinton, die hem verzekerde genoeg voorzorgsmaatregelen te hebben getroffen dat niks geheims uitgelekt is. “Over geheime informatie communiceerde ik op een compleet afgescheiden systeem,” aldus de democratische presidentskandidaat. Het werd een riedeltje dat bekend in de oren klonk.

Trump daarentegen trok op Trumpiaanse wijze ten aanval door te stellen dat hij na de verkiezingen van zijn generaals wil horen hoe IS binnen dertig dagen weg kan worden gevaagd. Dezelfde generaals die hij ook typeerde als een hoop puin onder president Obama. Over een concreet plan wilde hij niks uitweiden. “Ik ben niet zo dom om dat op een nationale nieuwszender te vertellen. Ze kijken misschien mee,” zei The Donald hierop.

Opperbevelhebber
Verder werd Trump ondervraagd waarom hij de opperbevelhebber is die Amerika nodig gaat hebben om terreurdaden te beperken tot een minimum. Wat volgt is een Trumpiaans antwoord: “Ik kan het omdat ik een goed bedrijf heb opgestart en goede banden heb gelegd met China. Ik heb veel internationale ervaring.” Waarop interviewer Laurer reageert met de vraag wat dat uit zou maken. Trump: “Ik heb gewoon een goed oordeel en – weet je – ik ben bekend met het nemen van beslissingen.” Waarna hij er à la Trump omheen draait en zijn punt amper concretiseert.

Zowel Trump als Clinton moest het beste beentje voorzetten tijdens het forum. Volgens de algehele peiling van Real Clear Politics, dat een overzicht biedt van alle verkiezingspeilingen in de VS, krimpt het gat tussen de kandidaten namelijk. Waar Clinton een maand geleden nog een voorsprong van 7,2 procentpunten had, is daar nu amper 3,1 van over. Dat gezegd hebbende stond Trump eind juli zelfs even aan de leiding. Real Clear Politics maakt een overzicht van alle polls die worden uitgevoerd door nieuwsbedrijven als CNN, maar ook onderzoeksbureaus als Ipsos.

Wij houden u met dit blog up-to-date van de peilingen. Nog zestig dagen te gaan.

Credit: Real Clear Politics
Credit: Real Clear Politics


De interactieve grafiek is hier te vinden.