Spring naar de content

Hakim Ziyech en de lange neus naar Johan Cruijff

Het is voor heel voetbalminnend Nederland te hopen dat Hakim Ziyech een vruchtbare aankoop zal blijken te zijn voor Ajax. Laat de balkunstenaar uit Dronten net als bij FC Twente maar veel heerlijke en doeltreffende acties maken namens 020. Ziyech is al 23: als hij slaagt en daarna zijn grote klapper naar Spanje maakt, zullen andere toptalenten misschien zijn voorbeeld volgen en niet op zeer jonge leeftijd al naar het buitenland vertrekken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Auke Kok

Maar ook als middenvelder Ziyech de hoge verwachtingen waarmaakt, kan dat moeilijk anders worden opgevat dan als een lange neus naar Johan Cruijff. Dure spelers als Ziyech kopen was immers juist niet de bedoeling. Daarvoor was toch niet maandenlang met modder gegooid inzake de Fluwelen Revolutie?

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

In het kader van het Plan Cruijff zouden ex-helden zich over de mooiste talenten ontfermen. Dribbelend als Bryan Roy, koppend als John Bosman, verdedigend als Jaap Stam en versnellend als Dennis Bergkamp zou de eigen kweek zich opwerpen als hoop voor de toekomst. Dankzij een ultramoderne technisch/medisch/sociale input zouden de toptalenten zich jonger dan voorheen bij het eerste voegen. Met achttien, negentien zouden ze de ArenA laten smullen van Cruijffiaanse balaannames en dieptepasses.

Als ze dan op hun 23ste zouden vertrekken naar Manchester United of FC Barcelona zouden ze toch maar mooi vier jaar het rood-witte shirt hebben gedragen. Dertigplussers met ervaring, liefst oud-Ajacieden, zouden voor een degelijk raamwerk van rust en overzicht zorgen waarbinnen de groeibriljantjes vrij konden ontluiken.

Niet dus. Er wordt in alle linies slecht gekopt en behalve Amin Younes (soms Anwar El Ghazi) komt niemand in Ajax I een man voorbij. Van de drie toptalenten die de laatste jaren werden voorbereid op het grote werk, heeft er niet één een basisplaats. De Tsjech Vaclav Cerny (alweer bijna negentien) is na zijn debuut vorig jaar teruggezet naar Jong Ajax; middenvelder Donny van de Beek zit op de bank en de trukendoos Abdelhak Nouri, door velen gezien als het grootste talent uit de jeugdopleiding, moet op zijn negentiende zijn debuut nog maken.

Aankoop Ziyech zal de doorbraak van Nouri eerder uitstellen dan bevorderen. Om maar te zwijgen van Daley Sinkgraven, een zelfde soort linkspoot als Ziyech, waarvoor anderhalf jaar geleden in paniek ruim zeven miljoen euro is neergelegd. Dit keer is er opnieuw sprake van paniek na de slechte seizoensopening onder Peter Bosz. Laten we hopen dat het goed uitpakt met Hakim, maar wat ‘cultuurbewaker’ Dennis Bergkamp deze week beweerde, namelijk dat het Plan Cruijff na de komst van Ziyech nog recht overeind staat, klinkt hoogst ongeloofwaardig.