Spring naar de content

Terugkijken: burgemeester en politie over ‘prachtwijk’ Poelenburg

Sinds vlogger Ismail Ilgün en vijf van zijn vrienden vorige week donderdag in Pauw ‘spraken’ over de problematiek in de Zaandamse wijk Poelenburg, staat de kwestie in de nationale schijnwerpers. De overlast van de jongeren – die lijkt te zijn gegroeid door de goed bekeken vlogs van Ilgün – wordt nu aangepakt. Burgemeester, korpschef en wijkagent gaven toelichting in Pauw en trachtten de wijk in een enigszins goed daglicht te zetten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Buurtbewoners voelen zich bedreigd, en dan met name rondom de supermarkt aan de E. Heimansstraat in Zaandam. Het raadslid Juliëtte Rot (Democratisch Zaanstad) heeft aangifte gedaan van intimidatie, nadat ze tijdens een interview met regionale omroep RTV Noord Holland werd lastiggevallen.

Gisteren kondigde de gemeente aan cameratoezicht te zullen inzetten, te zullen optreden tegen samenscholingen, mogelijke gebiedsverboden in te zullen stellen en extra te zullen surveilleren. Daarnaast arresteerde de politie maandagavond vier jongeren.

Plaatsvervangend korpschef Peter Holla bevestigde dit in Pauw. Een opsteker, want zo staan de vier niet alleen geregistreerd bij de politie, maar hebben ze de omgeving ook verlaten. De jongen die – op de beelden van Ilgün – een man van een fiets trok wordt gedagvaard en komt voor de rechter.

Wijkagent Tom Verweij probeerde het beeld dat nu van de politie is gevormd (‘Een stelletje sukkels.’ Dixit Jeroen Pauw) wat bij te schroeven: “Zij zetten alleen de delen van de filmpjes online die statusverhogend zijn. Als wij ze op hun plaats zetten, dan zien we dat niet terug op internet.”

De overlast, die geen terreur mocht heten van Holla, is al langere tijd bezig, maar is in omvang gegroeid sinds alle aandacht die Zaandam nu geniet. En van probleemwijk Poelenburg kon je niet spreken, liet burgemeester Geke Faber weten. De termen ‘prachtwijken’ en ‘krachtwijken’ vielen.