Spring naar de content

‘Matilda’ is inmiddels volwassen en ze acteert niet langer

Voormalig kindster Mara Wilson (29) kennen wij vooral van haar rollen in Mrs. Doubtfire, Miracle on 34th Street en Matilda. In deze laatste film speelde zij de onvergetelijke titelrol in de verfilming van het beroemde boek van Roald Dahl. Inmiddels is Wilson volwassen, gestopt met (professioneel) acteren en richt zij zich op een carrière als schrijver.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

“Ben jij Matilda?” is de eerste vraag bij de FAQ op haar website Mara Wilson Writes Stuff. “Nee,” schrijft ze. “Maar ik speelde haar in een film.” Het is een vraag die Mara Wilson vaak krijgt. Ze was negen jaar toen ze de rol van Matilda (1996) van regisseur Danny DeVito kreeg. Daarvoor acteerde ze in twee films naast grootheden als Robin Williams en Sally Field. “Ik was zo blij,” zegt Wilson achteraf. “Ze was het soort karakter waar ik van hield en het eerste meisjeskarakter dat op mij leek. Ze is erg cool. Zij was wie ik wilde zijn en ik mocht haar ook zijn,” aldus Wilson in een gesprek met ABC News over haar eerste boek en autobiografie Where Am I Now?.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

In haar boek blikt Wilson terug op haar ingewikkelde jeugd, de films waarin ze mocht spelen en de grootheden met wie ze heeft mogen werken. Met veel heimwee denkt ze er niet aan terug. Tijdens de opnames van Matilda verloor Wilson haar moeder aan borstkanker en op twaalfjarige leeftijd kreeg ze de diagnose OCS (Obsessieve-compulsieve stoornis). In Huff Post Live zei ze vorig jaar: “Ik was de hele tijd bang en obsessief. Ik begreep het niet. Ik liep door een gang en dacht plotseling: ik kan deze kant niet op.” Ook waste ze naar eigen zeggen haar handen in die tijd tot bloedens toe. Vorig jaar sprak Wilson voor het eerst over haar stoornis tijdens New York Comic Con. In samenwerking met Jenny Jaffe, een vriendin en oprichter van het project UROK, zet Wilson zich in om psychische aandoeningen bespreekbaar te maken.

Ervaring
Wilson kwam in 2013 in het nieuws als ervaringsdeskundige en zorgde voor wat duiding bij het wangedrag van losgeslagen beroemdheden als Amanda Bynes en Lindsay Lohan. “Al die aandacht is als een soort drugs,” zegt ze over het sterrendom van kindacteurs. “Plotseling valt dat weg, hoe moeten ze daar mee omgaan? Ze weten niet hoe ze op jonge leeftijd moeten reageren.” Voormalig actrice Amanda Bynes werd in 2013 na vele spraakmakende uitspattingen op Twitter opgenomen in een psychiatrische instelling. “Zij was machtig,” vertelt Wilson. “Op tien- of elfjarige leeftijd had zij haar eigen tv-show. Als kind had ze een stabiele carrière en vervolgens verloor ze deze.” En: “Ik voel empathie voor ze. Lindsay Lohan bijvoorbeeld, zij had geen enkele kans. Ze acteerde al vanaf jonge leeftijd. Ze heeft nooit iets anders gedaan en kan ook niets anders. Acteren was de beslissing van haar ouders, niet haar eigen beslissing.” Zelf werd ze naar eigen zeggen tot niets gedwongen in haar carrière. Haar oudere broer acteerde en dat vond ze zo leuk dat ze het zelf besloot te doen.

Wilson acteert al een tijdje niet meer, althans: niet professioneel. Wel speelt zij dit jaar sinds zestien jaar weer een klein rolletje als ober in de televisiefilm Broad City en spreekt zij een stem in voor een karakter in de animatie-sitcom BoJack Horseman. Helemaal heeft ze het acteren dus niet afgezworen. Op haar website schrijft ze: “Ik geniet van acteren met of voor goede vrienden, of tenminste voor mensen die ik ken en respecteer. Acteren kan leuk zijn (vooral toneel- en stemacteren) en ik doe het als het me inderdaad leuk lijkt.” Sinds 2013 woont Wilson in Queens, New York en richt zij zich vooral op scriptschrijver. Ook is ze zeer actief op Twitter, verschijnen haar columns in diverse media en maakt ze geregeld haar opwachting in verschillende podcasts.

Haar autobiografie Where Am I Now?: True Stories of Girlhood and Accidental Fame verschijnt vandaag bij de Amerikaanse uitgeverij Penguin Books.

Onderwerpen