Spring naar de content

Özturks en Kuzu’s strijd tegen het establishment is donquichotterie

Een lid van het presidium heeft aan De Telegraaf laten weten dat het duo Selcuk Özturk en Tunahan Kuzu een klachtenbrief heeft opgesteld – of eigenlijk: hun advocaat – over het functioneren van Kamervoorzitter Khadija Arib. ‘Ze trekken een veel te grote broek aan,’ zegt de bron. De Telegraaf kwalificeert de brief als nieuwe stap in de guerilla-oorlog die DENK voert tegen het Nederlandse politieke establishment.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

De oud-PvdA’er Özturk vroeg in juni tijdens een bijeenkomst van het presidium, het dagelijks bestuur van de Kamer, of de stemmingen die zouden plaatsvinden op de dinsdag waarop ook het islamitische Suikerfeest gevierd, verplaatst konden worden. Arib wimpelde dat verzoek beleefd af. “Omdat u het einde van de ramadan viert, vindt u dat iedereen dat moet vieren, maar het is een individuele kwestie,” antwoordde ze.

Niet veel later verscheen op de Facebookpagina van DENK een video waarin Kuzu zich beklaagt over… nou ja, een hoop: de minuut stilte na de aanslag in Ankara, de algemene houding van de Tweede Kamer tegenover de islam, het afgewezen verzoek van Arib. Ze bekritiseren de Kamervoorzitter stevig.

“Knip- en plakwerk,” stelt een zichtbare verhitte Arib de volgende dag in de Tweede Kamer. “Een Kamerlid onwaardig.” Özturk en Kuzu pleiten opnieuw voor een vrije dag tijdens het Eid El-Fitr, nu in het bijzijn van de gehele Tweede Kamer. Diezelfde Kamer stemt tegen het voorstel. Carnaval vieren we ook niet, sneert Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) nog.

Op 7 juli schrijven de heren Özturk en Kuzu een brief naar het presidium, stellen zij nu in een reactie op het artikel van De Telegraaf. Ze nemen er overigens aanstoot aan dat de leden van het presidium misbruik maken en het vertrouwen in collega-Kamerleden schaden.

Eerst een video, dan en plein public je zin proberen te krijgen, nu een formele klacht: die guerilla-oorlog riekt meer naar donquichotterie.

Het artikel van De Telegraaf is hier te lezen op Blendle.

Onderwerpen