Terugkijken: Volkskrant-hoofdredacteur verdedigt de persvrijheid

De Redactie 15 sep 2016 Media

Privacy versus uitingsvrijheid, daarom draaide de zaak die de islamitische Mohammed Rashid aanspande tegen de Volkskrant. Een foto van hem verscheen in augustus op de voorpagina van die krant, genomen tijdens een veiligheidscontrole op Schiphol. Rashid was herkenbaar in beeld. Bij de foto stond de vragende kop: ‘Is Schiphol nog wel veilig?’. Rashid liep door deze publicatie naar eigen zeggen de nodige imagoschade op. Woensdag kreeg Rashid gelijk van de rechter.

De rechter stelt onder meer dat Rashid de ‘associatie met onveiligheid’ kreeg. Het zou niet noodzakelijk zijn geweest om Rashid af te beelden. De Volkskrant is veroordeeld de heer Rashid 1.500 euro te betalen, een voorschot op een vergoeding die groter kan zijn. Hoofdredacteur Philippe Remarque, die dinsdagavond in de Wereld Draait Door en woensdagavond in Pauw verscheen, liet weten: “We willen een second opinion van een andere rechter omdat onze uitingsvrijheid belangrijker is.”

Hij vindt de uitspraak problematisch. Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen deelde dat sentiment en had de foto, zo zegt hij, ook zeker afgedrukt op de voorpagina van de Telegraaf. Hij raadt zijn vakbroeder hoger beroep aan.

Reageer op artikel:
Terugkijken: Volkskrant-hoofdredacteur verdedigt de persvrijheid
Sluiten