Spring naar de content

Renzi’s cultuurbonus bereidt jeugd heus niet voor op een slechte toekomst

Jongeren in Italië krijgen een cultuurbonus van 500 euro van premier Matteo Renzi, meldde de Volkskrant deze week. Er zitten wel wat haken en ogen aan de op het oog mooie gunst van de premier, die zijn belofte presenteert als cultureel-militair antwoord op het geweld van terreurgroep Islamitische Staat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Ten eerste is de donatie alleen voor de 574.953 achttienjarigen in het land. Meer is er simpelweg niet in de lege Italiaanse schatkist. Het land verkeert nog altijd diep in een recessie. De economie is sinds 2007 met tien procent gekrompen. 11,4 procent van de beroepsbevolking zit zonder werk en de overheidsschuld is bijna net zo groot als die van Griekenland. Naar alle verwachtingen is de schuldratio ten opzichte van het Bruto Binnenlands Product een huiveringwekkende 131,4 procent.

Verjaardagscadeau
In deze economische situatie besluit Renzi dat het tijd is voor een douceurtje voor alle Italianen die net aan hun volwassen leven beginnen. Degenen die al 18 jaar zijn geworden, krijgen de 500 euro vandaag nog op hun rekening gestort. Anderen krijgen het als een verjaardagscadeau van Vadertje Renzi. De kosten van het project lopen op tot 290 miljoen euro.

Ten tweede moeten de jongvolwassenen hun tegoed koppelen aan de 18app, een applicatie die zorgt dat er niet met de gift gefraudeerd wordt. Echter, ze kunnen het geld alleen uitgeven aan door het ministerie van Cultuur aangeleverde concerten, films en musea.

Bekrompen
Een bekrompen idee, vindt Enzo Mazza, hoofd van de Italiaanse Federatie voor de muziekindustrie. Hij is bang dat helden van de tieners niet geselecteerd worden door het ministerie of dat ze het niet om kunnen zetten in tegoed voor een premiumaccount op Spotify. “Het is een maatregel die jonge muziekliefhebbers discrimineert. Zij luisteren verreweg de meeste nummers per dag,” foetert Mazza in de Italiaanse versie van de Huffington Post. “Het is een grote gemiste kans als ze de hele dag gratis YouTube-filmpjes moeten blijven kijken, terwijl ze 500 euro op de bank hebben staan.”

De lijst is nog niet vrijgegeven door het ministerie. Verwacht wordt dat jongeren naar oude Italiaanse meesters uit het verleden moeten kijken en niet naar eigentijdse helden. De Italiaanse oppositie ziet de maatregel als een pleaser richting de jongeren, die volgens de laatste rapporten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een slechte toekomst tegemoet gaan. Pas in 2020 zal Italië volgens de voorspellingen van het IMF op het economische niveau van voor de crisis zijn.

Als je je jongeren wilt voorbereiden op economisch barre tijden, is een kleine gift van 500 euro niet genoeg, en zeker niet voor de gelukkigen die niets met concerten, films en musea hebben.

Onderwerpen