Spring naar de content

The War on Pollution eist nieuwe slachtoffers op: chipszakken en wegwerpbestek

Franse picknickmanden worden in de nabije toekomst flink zwaarder. En dat is niet omdat de baguettes in de uitverkoop zijn, maar door een nieuwe milieuregel. De Franse regering gaat plastic bekertjes en wegwerpbestek namelijk verbieden, een nieuwe maatregel die in de lijn van het beleid past dat het land sinds 2015, met het invoeren van de ‘wet overgang naar groene energie’ voert.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Maar de toekomstige Franse kinderfeestjes of zomerpicknicks hebben voorlopig nog even de tijd om zich aan de nieuwe wet aan te gaan passen. De maatregel gaat namelijk pas in 2020 in.

Het is één van de milieuregels die de afgelopen dagen in Europa werden omarmd. Zo gaat in Nederland de oude vertrouwde chipszak, van de lastig te recyclen combinatie aluminium en plastic, in de ban. Het materiaal heeft zijn langste tijd gehad. Tenminste, als het aan het kabinet ligt.

Het dilemma van de chipszak lijkt daarmee op het probleem van de Nespresso-cups, waarover u hier al kon lezen. Ook deze kleine gedrochten zijn door de combinatie van het materiaal nauwelijks te hergebruiken. Maar met de chipszak is een oudgediende in het supermarktschap, en het blijkt lastig om er een alternatief voor te vinden.

Dat zit namelijk zo: door het laagje aluminium wordt de chips het best beschermd tegen licht en zuurstof, die er beide voor zorgen dat de gefrituurde aardappelschijfjes langer kraakvers blijven. Volgens fabrikant en marktleider Pepsico (eigenaar van Lay’s) is hiervoor (nog) geen goed alternatief gevonden. Een plastic zak zoals sommige, vaak de wat luxere fabrikanten, gebruiken houdt de chips minder lang goed.

Ook in het kader van het tegengaan van de wereldwijde voedselverspilling zou het in theorie natuurlijk beter zijn dat een zak chips langer meegaat. De grote vraag is nu: wanneer gaat de oude vertrouwde zak uit het supermarktschap verdwijnen? Tot die tijd kunnen diegenen die graag een zak chips lang bewaren – blijkbaar bestaan dit soort mensen – nog even opgelucht ademhalen.

Onderwerpen