Deze grafiek toont de onbetrouwbaarheid van peilingen
De resultaten van opiniepeilingen spelen een grote rol in de berichtgeving over het politieke landschap. Niet significante statistische veranderingen in politieke voorkeuren worden overdreven geanalyseerd en de foutmarge vaak niet genoemd. Dat stoorde de Belgische datajournalist Maarten Lambrechts dusdanig dat hij een interactieve grafiek ontwikkelde die beeldend laat zien waarom peilingsuitslagen met een korreltje zout genomen moeten worden.
Met ‘Rock ’n Poll’ reis je af naar het fictieve PollLand in verkiezingstijd. De interactieve grafiek laat de statistiek achter peilingen zien, aan de hand van de uitslagen van acht peilingen met elk duizend willekeurig geselecteerde participanten. Uit de eerste grafieken wordt duidelijk dat wanneer er minder participanten zijn de foutmarge behoorlijk groot is.
Maar ook wanneer de stemmen van duizend mensen – volgens Lambrechts het gemiddeld aantal deelnemers aan een peiling – geteld zijn, blijft er een significant verschil tussen de peilingen en de daadwerkelijke uitslag bestaan.
De verschillen ontstaan door toeval wat inherent is aan peilingen. Het zou volgens Lambrechts dus onterecht zijn dat wanneer er een klein verschil optreedt in de peilingen dit breed uitgemeten wordt door de media. Wat hij ook heeft willen aantonen is dat wanneer er bericht wordt gemaakt van peilingsuitslagen de foutmarge moet worden genoemd.