Spring naar de content

Eeuwigdurende klus: de restauratie van kasteel Versailles

Het is een eeuwigdurende klus: de restauraties aan de beroemde tuinen en gouden zalen van het kasteel van Versailles. Het Château de Versailles, vlakbij de Franse hoofdstad, is dan ook de droom van elke restaurateur. Vier jaar geleden stond de rijkversierde gevel van het optrekje van Zonnekoning Lodewijk XIV nog volledig voor restauratie in de stijgers en werd het bronzen hekwerk op het dak verguld. Vervolgens werden de beelden van de Latonavijver in de tuinen van hun plek gehaald om de waterleidingen van de fontein te vervangen. Klus geklaard en weer naar binnen om de privévertrekken van koningin Marie Antoinette te voorzien van een nieuw laagje verf. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

De restaurateurs van het kasteel van Versailles werken in het zogenaamde Galerie des Carrosses, de voormalige stallen van het paleis waar ook de collectie koninklijke rijtuigen is ondergebracht. De ambachtslieden werken er voltijd, want er is altijd wel iets in het kasteel of in de tuinen dat een opknapbeurt nodig heeft. Denk aan onderhoud van de collectie tuinbeelden of het bladgoud in de Spiegelzaal. Ook zijn er specialisten die voortdurend werken aan het behoud van bijvoorbeeld de koninklijke portretten in de statievertrekken of de handgemaakte meubels in de eetkamer van Lodewijk XVI. Momenteel wordt er gewerkt aan de sierlijsten van enkele plafondschilderingen in het grote paleis en is onlangs de laatste hand gelegd aan restauraties van de Belvédère, een achthoekig paviljoen in de tuinen van Marie Antoinette.

In 2003 werd er een uitgebreid restauratieplan voor het kasteel - eigendom van de Franse staat- gemaakt voor ruim twintig jaar. Het restaureren van de voorgevel van het paleis is vier jaar geleden als een van de grootste projecten binnen het restauratieplan afgerond. De kosten van het gehele project: ruim 400 miljoen euro. Om dat in perspectief te zetten: het paleis heeft ruim 5000 stukken antiek meubilair, 2100 marmeren, bronzen, zilveren en gouden beelden, 6000 schilderijen, 67 trappen, 2.150 ramen en 50 fonteinen.

Bekijk hieronder een aantal restauraties van Versailles:

 

 

 

 

Foto: Flickr | Panoramas