Spring naar de content

Gelekt: wat er allemaal mis is in de ‘PVV-gevangenis’

De PVV is als een huis van bewaring waarin de fractieleden gevangen zitten. En Geert Wilders is de cipier. In het Algemeen Dagblad wordt vandaag — de eerste dag van de Algemene Beschouwingen — beschreven hoe dreigend de atmosfeer in de PVV-fractie is. Voor de redactie van HP/De Tijd een welbekend verhaal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Het AD sprak ten minste een PVV-Kamerlid, en kreeg inzage in interne communicatie van de PVV. Het beeld dat al langer bestaat wordt hiermee bevestigd. Een Kamerlid, dat zich gegijzeld lijkt te voelen, zegt: “Ik probeer dit baantje zo lang mogelijk te rekken, want als ik daarna op zoek moet naar een baan, dan kan ik het wel schudden.”

De mate van macht van Geert Wilders in zijn fractie, blijkt uit een anekdote over de publicatie van het verkiezingsprogramma van de PVV (u weet wel, dat A4’tje). AD-journalisten Tobias den Hartog en Jan Hoedeman schrijven: ‘Vorige maand kwam even na 17.30 uur in de e-mailboxen van de twaalf leden van de PVV-fractie dat programma binnen. Wilders mailt dat hij het een uur later via zijn Facebook-pagina wereldkundig zal maken. De strekking van de mail is verder: dan weet je dat. Het is niet de bedoeling dat er ‘commentaar’ op teruggemaild wordt, schrijft Wilders nog, die donderdagmiddag de 25ste augustus.’

Voor HP/De Tijd sprak Carine Daamen in 2014 met vijf uitgestapte PVV’ers. Een van hen vertelde destijds: “De PVV ís Geert Wilders. Hij is het gezicht van de partij, is juridisch de baas, bepaalt de koers en wie waar over gaat. Hij verkondigt de enige echte waarheid en dwingt af dat alle andere leden dat ook vinden. Niemand durft hem tegen te spreken.” Een ander: “Wilders duldt geen medewerkers met een academische graad en een eigen mening naast zich. Zelf heeft hij alleen een havodiploma. Critici worden systematisch geëlimineerd.”

Ex-PVV’er Paul ter Linden was destijds bereid om openlijk te praten: “Wilders is een kille man, hij houdt niet van mensen. Maar hij heeft zoveel psychologische en mensenkennis dat hij ook een meesterstrateeg is. Hij heeft alle journalisten aan een touwtje. Paul Jansen van de Telegraaf en WNL zullen Wilders nooit durven aanpakken want ze weten dat hij dan nooit meer een interview geeft. Die straf hebben media als Volkskrant, VARA en NRC al gehad.”

In 2010 verscheen van HP/De Tijd-redacteur Karen Geurtsen het boek Undercover bij de PVV, waarin Geurtsen schreef over haar stage bij de partij van Wilders. Uit haar ervaringen bleek al hoe amateuristisch het eraan toe ging bij de partij en hoe willekeurig er met argumenten werd omgesprongen.

Het Algemeen Dagblad — waar oud-NRC-chef Hans Nijenhuis sinds dit jaar de scepter zwaait — maakt eveneens interne correspondentie openbaar. In dat mailverkeer schildert Wilders zijn voormalige vicefractievoorzitter Fleur Agema af als ‘dommer dan dom’, typeert hij Lilian Helder ‘als gek genoeg’ om tussentijds de fractie te verlaten en omschrijft hij zijn partijgenoten regelmatig als ‘allemaal gekken’.

De gehele analyse van het Algemeen Dagblad leest u hier. Het onthullingen van HP/De Tijd uit 2014 leest u hier terug.

Onderwerpen