Spring naar de content

Barry Hulshoff is een beetje dom

‘Voetbal is een ervaringssport.’ Het zou een uitspraak van Johan Cruijff kunnen zijn, of van Co Adriaanse. Maar ze is afkomstig van Barry Hulshoff. Van de vroegere Ajaxverdediger dus die al veertien jaar geen profclubs heeft getraind. Die daarvoor een serie bescheiden clubs in België onder zijn hoede had. Die zelden op de voorgrond treedt en die je al jaren enigszins verwaaid door de kantine van Sportpark de Toekomst doolt. Aardige kerel met hippiehaar die komende week zeventig wordt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Auke Kok

Het woord ‘ervaringssport’ is ineens van belang omdat Hulshoff de begeleider van Matthijs de Ligt blijkt te zijn, verklaarde hij in De Telegraaf. Matthijs de Ligt deed woensdagavond van zich spreken tegen Willem II. De nog maar net zeventienjarige centrumverdediger scoorde bij zijn debuut. Voor iedereen die wel eens komt kijken bij de A1 of Jong Ajax was het kalme en kordate optreden van De Ligt geen verrassing. Hij speelde zoals hij zeker anderhalf jaar speelt.

Leuk voor neo-zaakwaarnemer Hulshoff. De zeventigjarige en zeventienjarige hebben twee eigenschappen gemeen: lengte en de neiging problemen sportief op te willen lossen. Barry deed dat in de jaren zestig zo consequent dat zijn trainer Rinus Michels lang aarzelde of hij Barry wel een basisplaats moest geven. Brave Barry leek ongeschikt voor de oorlog die voetbal was. Maar won uiteindelijk toch een serie Europese cups en de wereldbeker.

Nu schaaft Barry aan Matthijs, zoals hij zelf zegt, hij polijst hem zelfs — wat allemaal het gevolg is van toeval: een winkelier in Abcoude vroeg Hulshoff of hij het lokale Ajaxtalent in de C1, Ruben Hoogenhout, wilde begeleiden. Al doende raakte Hulshoff gecharmeerd van De Ligt. Nu ‘doet’ hij beiden.

Alles goed en wel. En fijn dat Hulshoff voetbal een ervaringssport noemt: ‘Ik leerde hem dat verdedigen niet alleen maar betekent dat je erin moet kleunen. Het is het oplossen van situaties en dat vereist veel inzicht.’ Liever voetballen dan kleunen, daar zit wat in. Maar ook zegt Hulshoff in De Telegraaf dat zijn Matthijs met een beetje geluk de Europese top zal halen. En dat is toch een beetje dom: vanaf nu wordt alles wat De Ligt doet afgezet tegen de Europese top. Want reken maar dat het zo toegaat op het trainingsveld, in de kantine en op de tribunes.

Buiten Amsterdam vindt menige liefhebber nu dat er bij Ajax voor de zoveelste keer eens iemand naar de top wordt geschreeuwd na één potje in het eerste. Niet ten onrechte. Met dit soort uitlatingen is geen enkel talent gebaat, ook Matthijs de Ligt niet.

Het inzicht dat Hulshoff vroeger had op het veld, heeft hij blijkbaar nog niet als spelersbegeleider. Ook het begeleiden van spelers is een ervaringssport, de oude Barry bewijst het.