Spring naar de content

Aan deze Engelse universiteiten wil je afstuderen

De Schotse University of St Andrews is uit de bus gekomen als universiteit met de beste onderwijskwaliteit van het Verenigd Koninkrijk. De ‘University Guide‘ van The Times en The Sunday Times beloont de oudste universiteit van Schotland met de titel: UK University of the Year for Teaching Quality. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

In de banken van deze in de vijftiende eeuw gestichte universiteit zaten onder anderen prins William, zijn vrouw en Alex Salmond, de voormalige premier van Schotland. Andere universiteiten in de lijst zijn onder meer de universiteit van Cambridge en de universiteit van Leeds. Bij het samenstellen van de lijst van de vijftig beste universiteiten, heeft The Times acht criteria waar de instelling aan moet voldoen. Denk daarbij aan de tevredenheid van de student, de kwaliteit van de lessen en de kwaliteit van het onderzoek van de universiteit.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

St Andrews
Prins William, tweede opvolger van de Engelse troon, ontmoette op deze historische campus de studente kunstgeschiedenis Kate Middleton. Op deze school wordt volgens de University Guide het beste onderwijs gegeven. Na Cambridge en Oxford staat deze onderwijsinstelling op nummer drie van beste universiteiten van het land – een geheel andere ranglijst. Directeur Sally Mapstone liet in een reactie aan The Independent weten: “Onze kwaliteit van het onderwijs profiteert van een aantal van de unieke troeven die ons definiëren: een kleine maar inclusieve community waar studenten worden aangemoedigd om vrij en breed te denken, en een faculteit gebouwd van de beste geleerden en leraren uit de hele wereld.”

Cambridge
De universiteit van Cambridge is opnieuw de beste universiteit van het land en staat ook nog eens in de topvijf van beste universiteiten ter wereld. De school werd gesticht aan het begin van de dertiende eeuw en in de tussentijd hebben hier vele beroemdheden rondgelopen, zoals Isaac Newton, Charles Darwin en Stephen Hawking. “Onze positie in de toptwintig van Britse instellingen voor hoger onderwijs voor het geven van excellent onderwijs is het bewijs van het harde werk en het vermogen en enthousiasme van de hele universitaire gemeenschap,” aldus vice-rector en professor Iain Martin.

Leeds
De titel van University of the Year ging naar de universiteit van Leeds. Volgens de gids heeft de universiteit deze titel vooral te danken aan de hoge score van de Nationale Studenten Enquête. Vice-rector Sir Allen Langlands benadrukt met name de rol van de stad als belangrijk onderdeel van het succes van de school: “De stad speelt een vitale rol in het maken van een topbestemming voor studenten. Economisch levendig, medelevend en naar buiten gericht, is dit een uitzonderlijke plek om te wonen en te leren.” Ook leuk om te weten: door de gangen van Leeds liepen onder andere Daniel Smith en Kyle Simmons, bandleden van de populaire band Bastille.

Eerder deze maand verscheen de Times Higher Education World University Ranking. Ook een aantal Nederlandse universiteiten scoorden hoog in deze lijst. Van de dertien genoemde Nederlandse scholen staat de Technische Universiteit Delft op de hoogte plaats met een notering op nummer 59.

Foto: Flickr | Ilee_wu

Onderwerpen