Spring naar de content

Fact check: 5 opzienbarende uitspraken van Trump en Clinton

Vannacht, Nederlandse tijd, gingen de twee Amerikaanse presidentskandidaten met elkaar op de vuist in het eerste televisiedebat. Er werd met modder gegooid, er werd beschuldigd, er werd ontkend. Wij wogen wat opmerkelijke uitspraken, zowel van Trump als van Clinton.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jana Simmelink

1. Trump: “We have to take the guns away from the people that shouldn’t have them … These are bad people.”
Dit argument gaat volledig in tegen Trumps standpunt over wapenbezit in de VS. Trump is een voorstander van het tweede amendement, dat mensen het recht geeft wapens te dragen. Daarnaast heeft Trump Clinton meerdere keren vals beschuldigd over het af willen nemen van wapens van de Amerikaanse bevolking.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

2. Clinton: “Donald says climate change is a hoax created by the Chinese.” Trump: “I did not, I do not say that.”

Yes he did. En wel in deze tweet uit 2012:

3. Volgens Clinton heeft Trump zich meerdere keren positief uitgesproken over Vladimir Poetin. Trumps reactie: “Wrong.”
Toch heeft Clinton gelijk. In december noemde Trump Poetin een ‘sterke leider’ in een interview met MSNBC. “Hij werkt voor zijn land en hij is tenminste een leider, in tegenstelling tot wat wij in de Verenigde Staten hebben.” Afgelopen september zei Trump tegen nieuwsstation Fox News dat hij ‘Poetin een tien geeft als het om leiderschap gaat’. Tijdens een debat in maart probeerde Trump dit goed te praten: “Sterk betekent niet goed, Poetin is een sterke leider, absoluut. Ik zeg dat niet op een goede of slechte manier, ik zeg het omdat het een feit is.”

4. Trump: “I was just endorsed by ICE.”
Het Amerikaanse Immigration and Customs Enforcement is een overheidsinstantie. Overheidsinstanties steunen presidentskandidaten niet. Onjuist!

5. Clinton: “Donald supported the invasion of Iraq.” Trump: “Wrong.”
Clinton heeft het wederom bij het rechte eind. Toen een Amerikaanse radio-dj aan Trump vroeg of hij vond dat de VS Saddam Hussein aan moest vallen was Trumps antwoord: “Yeah, I guess so.” Een paar weken later vertelde Trump aan Fox News dat president George Bush ‘het ontzettend goed deed.’