Spring naar de content

Hoe Trump zijn eigen graf groef

Vooraf werd gesteld dat Hillary Clinton het eerste presidentiële debat alleen voor zichzelf kon verpesten na de recente missers. Ze liet zien geleerd te hebben en schonk de bühne aan Trump, die zichzelf naar beneden debatteerde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

De presidentiële Rumble in the Jungle tussen hardhitter Donald Trump en de ervaren rot Hillary Clinton op de campus van Hofstra University werd slechts bij vlagen de strijd die voorspeld was. Beide presidentskandidaten zouden er all guns blazing invliegen, maar zover kwam het niet. Daarvoor was het krachtsverschil te groot. Al acteerden beiden tegelijkertijd zoals je ook in de voorbeschouwingen kon lezen. De frivole Trump zou Clinton vanaf het openingssalvo aanpakken op kenmerkende wijze, die hem de rol als Republikeinse kandidaat schonk. Het was zijn doel om de pestkop van crooked Hillary te worden.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Buitenlands beleid
Trump kwam letterlijk briesend uit de startblokken. Hij ademde zwaar en liet geen moment onbenut om aan te duiden dat Clinton het in alle gevallen bij het verkeerde eind had. Vooral het verdrag met Iran, gesloten door John Kerry als minister van Buitenlandse Zaken maar ingezet door Clinton, was de ‘slechtste deal ooit’.

De aanpak van IS en de terugtrekking uit Irak waren ook verkeerde keuzes volgens de Republikein. “Clinton en Obama hebben een vacuüm gecreëerd. We hadden de olie moeten meenemen toen we weggingen. Dan was IS niet ontstaan,” beweerde Trump. Waarop Clinton reageerde dat Trump zelf voor de oorlog in Irak was en dat George W. Bush verantwoordelijk was voor het besluit om de troepen terug te trekken en niet Obama. Het resultaat: een opgewonden Trump, die dit ontkende en rood aanliep.

Graven
Dat was precies het doel van het kamp-Clinton. Door een minutieuze voorbereiding wist Clinton de zwaktes van Trump bloot te leggen. Op alles leek gelet. Waar Trump een blauwe das droeg, hulde Clinton zich in een rode jurk. Beiden dus gekleed in de kleuren van de opponent. Trump viel Clinton op alle bekende onderwerpen aan om zijn eigen zwaktes te verdedigen. Zijn belastingaangifte zou hij pas overdragen wanneer Clinton haar 33.000 e-mails prijsgaf. Clinton – die Trump constant bij zijn voornaam noemde om daarmee minder kil te ogen – lachte het weg en liet Trump verder graven.

Al kwam The Donald sterker dan Clinton voor de dag wanneer het over wapens en binnenlandse veiligheid ging. Waar de Democraat bleef hangen in technocratische terminologie was Trump de man van de duidelijke taal. Law and Order staat bovenaan zijn lijst. “Als we dat niet hebben, hebben we geen land meer.”

Looks
Verder verzandde Trump in zijn eigen punten. Vooral tegen het eind had de Republikein het lastig. Op de vraag van de verder onopvallende presentator Lester Holt of hij nog steeds vond dat Clinton niet de presidentiële look had, eindigde hij na veel zijpaden bij het in zijn ogen niet bestaande politieke uithoudingsvermogen. “Ze heeft de looks en het uithoudingsvermogen niet,” zei Trump. “Om een president van dit land te zijn moet je juist over dat uithoudingsvermogen beschikken.” Waarop Clinton snel antwoordde: “Kijk Lester, hij probeert te schuiven van looks naar uithoudingsvermogen. Dit is de man die vrouwen varkens noemt en die zwangerschap als een ongemak voor werkgevers ziet.” Het was de fatale klap.

Waar Trump tijdens de voorverkiezingen zich kon profileren in zijn rol als bullebak van onder anderen Jeb Bush, Ted Cruz en Marco Rubio kon hij vannacht geen potten breken tegen een sterke Hillary Clinton. De Democraat was kalm en voorbereid en liet Trump genoeg ruimte om zijn eigen graf te graven.

Of zoals ze in Amerika zeggen: She left him enough rope to hang himself.

Het volgende presidentiële debat is op 9 oktober op Washington University in St. Louis.