Spring naar de content

De wereldpolitiek rouwt om Shimon Peres: ‘eloquente vriend’ en ‘man van vrede’

De Israëlische oud-president Shimon Peres is overleden op 93-jarige leeftijd. Peres was meerdere keren staatssecretaris, minister, premier en van 2007 tot 2014 president van Israel. Het land is in rouw om het verlies van een politiek boegbeeld.

In Peres’ tijd als minister van Buitenlandse Zaken van Israel ontving hij samen met Yasser Arafat en Yitzak Rabin in 1994 de Nobelprijs voor de Vrede, vanwege de moeite die ze hebben genomen om vrede in het Midden-Oosten te stichten. De Israëlische politicus speelde een grote rol in de totstandkoming van de Oslo-Akkoorden, officieel Declaratie van Principes over de Reglementen van Interim Zelfbestuur genoemd, dit waren de eerste aanzet tot een oplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jana Simmelink

Reacties op zijn overlijden
Mensen over de hele wereld reageren geschokt en geëmotioneerd op het overlijden van de Israëlische politicus:

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

I will miss Shimon Peres, my brilliant and eloquent friend. His life was a blessing to all who strive for peace. https://t.co/7aIk3mt3Og pic.twitter.com/Iosr09jQq9

— Bill Clinton (@billclinton) 28 september 2016

 


Toch zijn de meningen verdeeld over het werk van Shimon Peres. Terwijl de 93-jarige politicus door velen een man van de vrede wordt genoemd, zijn er ook mensen die hier absoluut niet achter staan.(Let op: de onderstaande tweets bevatten beelden die als schokkend kunnen worden ervaren!)

Peres bracht zijn laatste dagen door in een ziekenhuis in Tel Aviv. Hij overleed aan de gevolgen van een beroerte, die voor orgaanfalen en een hersenbeschadiging zorgde.

Onderwerpen