Spring naar de content

Trekken de Panama Papers van het profvoetbal de beerput eindelijk open?

Engeland is in de ban van een omkoopschandaal in het Britse voetbal. Bondscoach Sam Allardyce is al gesneuveld en er zullen meer koppen rollen. Ook in Finland is een netwerk opgerold. Is de beerput eindelijk open?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

67 dagen heeft Sam Allardyce van zijn droombaan mogen genieten. Een undercoverinterview door journalisten van The Daily Telegraph die zich voordeden als Aziatische investeerders doet hem de das om. Slechts in Trnava tegen Slowakije heeft Big Sam als voorman op de bank gezeten voor The Three Lions. Mooi meegenomen – in plaats van een lange schorsing krijgt de trainer een ontslagpremie van 1 miljoen pond (1,1 miljoen euro). En dat terwijl de deal met de journalisten hem 400.000 pond op zou leveren.

De Daily Telegraph heeft laten weten acht soortgelijke filmpjes te hebben waarbij coaches in het Engelse betaalde voetbal – waaronder twee die op dit moment in de Premier League werkzaam zijn – in handen te hebben. Het eerste slachtoffer in deze Panama Papers van het betaalde voetbal is Jimmy Floyd Hasselbaink, de Nederlandse coach van Queens Park Rangers uit het Championship (de Engelse Eerste Divisie).

Scandinavië
Ook in Finland kwam een omkopingschandaal naar buiten. In de Hakkonen – het derde niveau in het Scandinavische land – zouden vier Nederlandse voetballers worden beschuldigd van matchfixing. Derwin Martina, Ayoub Ait Afkir, Irvingly van Eijma en Salah Hamza Aharar (allen uitkomend voor Atlantis FC) ontkennen en geven aan dat ze last hadden van voedselvergiftiging.

Het komt niet vaak voor dat er in een week twee grote omkopingschandalen spelen in de voetbalwereld. Het blijft vaak bij een insinuatie of een melding van verdachte wedstrijden zoals NEC-Willem II van vorig jaar. Toegegeven, bij de Tilburgers speelt er sinds de affaire-Kargbo meer en het zou oliedom zijn om als speler of bestuurder een al beschimpte ploeg nog eens te pakken.

Stilzwijgend
Het is eerder te hopen dat met de affaire-Allardyce en de zaak in Finland een einde komt aan de omkoping in het profvoetbal. Stilzwijgende acceptatie (‘het gebeurt toch wel’) is niet genoeg. Er is nu een doorbraak en het is te hopen dat de we niet over een tijd kijken naar wedstrijden waar de uitslag van tevoren al bepaald is.

In het omkoopcircuit gaat geld – veel geld – om en iedereen is om te kopen. Dat blijkt uit de zaak-Allardyce wel. Maar wij, voetbalfans, hebben de macht van de massa. We kunnen de FIFA en andere instanties ertoe zetten om deze praktijk écht aan te pakken in plaats van het huidige halfbakken geneuzel. Dan wordt omkoping en de omkoopbare individuen hopelijk uit het voetbal verdreven.

Dat of ze blijven zitten en voetbal wordt een gesloten sport zonder publiek, dat kan ook. Ik ben er nog niet uit welk scenario het gaat worden.