Spring naar de content

De dubbele moraal van Victor Orbán en zijn dichtgemetselde Hongarije

Er zijn maar weinig landen in de Europese Unie die de strijd zo hard zijn aangegaan met de aanhoudende vluchtelingencrisis als het Hongarije van Viktor Orbán. De Hongaarse premier bouwde een muur aan de grens met Servië, en noemde vluchtelingen onlangs ‘vergif’ voor zijn land. Maar als het op rijke migranten aankomt, is het Hongaarse paspoort heel snel bereikbaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Vooropgesteld: het zogenoemde citizenship by investment (het verkrijgen van staatsburgerschap door middel van investeren of soms gewoon het betalen van een flinke smak geld) is wereldwijd niets nieuws, en ook binnen de Europese Unie komt het voor. Zo zorgt een minimumbedrag van 1,2 miljoen euro ervoor dat iemand zichzelf na een jaar Maltees mag noemen, en Cyprioot word je binnen drie maanden na het neertellen van twee miljoen. Een aardig bedrag, maar in Hongarije kan dit veel goedkoper.

En dat is opmerkelijk, want terwijl Hongarije de voordeur dichtmetselt, gooit Orban via de achterdeur het Hongaarse paspoort juist danig in de uitverkoop. Met een tonnetje of drie investeren in speciaal daarvoor opgestelde government bonds (staatsobligaties) ben je al Hongaar, en daarmee dus ook meteen lid van dat uiterst handige vrijreizenclubje dat Schengen heet. Een appel en een ei voor de schimmige Russische oligarch of Mexicaanse kartelbaas, of zie ik het nu te duister in?

Onder deze regeling heeft Hongarije sinds 2013 inmiddels 3,649 personen stilletjes van een verblijfsvergunning in het Centraal-Europese land voorzien, daarbij handig gebruikmakend van een maas in de immigratiewet van de Europese Unie. Volgens deze wet is een bezoek voor korte tijd (maximaal 90 dagen) van buiten de EU voor alle lidstaten hetzelfde, maar mogen de landen afzonderlijk bepalen op welke manier zij permanente verblijfsvergunningen afgeven.

Hongarije doet hier dus niets verkeerd, uiterst hypocriet is het wel. Voor een land dat weigert (arme) migranten op te nemen, zo openlijk afgeeft op de openheid van de Europese Unie en de Schengenzone in het bijzonder, verdienen ze intussen wel een aardige smak met geld aan dat door Orban zo verfoeide Schengenverdrag.

Want zeg nu zelf: hoe aantrekkelijk zou een Hongaars paspoort zijn als daar niet de rest van de Europese Unie mee binnen handbereik lag? Een duidelijk gevalletje: wel de lusten, niet de lasten.

Onderwerpen