Spring naar de content

Vriend & vijand over Arnon Grunberg: ‘Hij legt de vinger op de wonde en drukt goed hard’

In het najaar verschijnt het brievenboek Aan nederlagen geen gebrek met epistels die Arnon Grunberg in zijn jonge jaren stuurde aan vrienden en meisjes. Vriend & vijand over de beroemdste in New York levende Nederlandse schrijver, en over het permanente onderzoek naar mens en geest waaraan hij vriend, vijand maar vooral zichzelf onderwerpt. ‘Op papier is hij genadeloos.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

“Voor het boek Aan nederlagen geen gebrek verzamel ik de brieven die Arnon in zijn jonge jaren stuurde aan vrienden en meisjes op wie hij verliefd was. Dat zijn er nogal wat. In die tijd, hij was zeventien, achttien jaar, lijkt hij verliefd op elke vrouw die voorbijkwam. Het waren vooral dames van de toneelschool en van Toneelgroep Amsterdam, want hij was gestopt met het Vossius Gymnasium en wilde acteur worden. Hij schreef Roos Ouwehand, Sophie Houweling, Nelleke Zandwijk en Johanna ter Steege. Mariëtte, de serveerster van restaurant Panini, heeft hij echt gestalkt – zij ontving zo’n tweehonderd brieven, soms drie per dag. Johanna ter Steege wil haar brieven niet geven. Ook Eric Schliesser, een jeugdvriend van Arnon, wil zijn brieven niet afstaan, omdat daarmee een te eenzijdig beeld van hem wordt geschetst.”
Vic van de Reijt, voormalig uitgever Nijgh & Van Ditmar, samensteller Aan nederlagen geen gebrek

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

“Ik geef even geen interviews.”
Johanna ter Steege, actrice

“Sorry, maar ik heb slechte ervaringen met journalisten die over Grunberg schrijven.”
Eric Schliesser, hoogleraar politicologie aan de UvA, jeugdvriend

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier op onze gloednieuwe app.

Onderwerpen